Shell Eco-marathon ЕвропаОтборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се представи за четвърта поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа

Новият електромобил ще участва в категорията „Прототипи“.

В 31-то издание на Shell Eco-marathon Европа, младите таланти от красивия родопски град Чепеларе залагат на шаси от алуминиеви сплави, съвременна електроника и нови гуми с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Лондон през лятото.

Всички нововъведения увеличават потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание. За целта, екипът работи усилено за намаляване на теглото на STORM-BG поне наполовина, до около 35 килограма. По прогноза на отбора, превозното средство ще успее да измине близо 300 км само с 1 кВтч.

Aвтомобилът продължава да носи впечатляващото име STORM-BG, но тази година ще е с изцяло нов, аеродинамичен дизайн и визия, които ще бъдат представени в началото на лятото в София, заедно с автомобилите за Shell Eco-marathon 2016 на участниците от Техническия университет в София и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

За финалите на Shell Eco-marathon Европа в Лондон ще заминат 8 от над 20 ученика от гимназията, които са ангажирани с разработката, конструирането и управлението на новия електромобил. Пилотите на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе в Shell Eco-marathon Европа 2016 са нови, но екипът няма съмнение във възможностите им и предстоящото им представяне на пистата.

 „Четвъртото ни участие е белязано от силно вълнение – нов автомобил, нова писта, нов град. Ентусиазмът на всички ни е причината често да оставаме в извънучебно време в работилницата, правим изчисления, изпипваме детайлите. Тази година ще направим всичко по силите си да имаме впечатляващо постижение на пистата“, сподели капитанът и мениджър на отбора Тодор Лазаров.

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” в Чепеларе дебютира в Shell Eco-marathon през 2013 г. и до днес е първото българско средно училище, което се включи в състезанието - доказателство, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Още с първото си участие учениците изминават 155,57 км с 1 кВтч енергия, а автомобилът им се класира на 24-то място от общо 36 отбора в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия и соларен панел. Година по-късно, през 2014 г., те за втори път мерят сили с младежи от други страни в Ротердам, но с изцяло нов дизайн на автомобила и се нареждат на 27-мо място в класацията. Миналата година отборът постига достойно представяне, като заема 28-мото място и това е двигателят на силната им мотивация да се представят отлично през 2016 г.

Освен с подкрепата на община Чепеларе в лицето на кмета на града Славка Чакърова, участието на учениците в Shell Eco-marathon тази година се ползва и с финансовата и материална подкрепа на „Амер Спортс" – фабриката за ски в града.  

„Упоритостта, с която най-младите български участници в Shell Eco-marathon Европа реализират стремежите си, и непоколебимостта им пред трудностите и посрещането на предизвикателствата, са изумителни. Освен добро техническо изпълнение на заданието, Shell Eco-marathon изисква много кураж, хъс и силна мотивация. Поздравявам учениците от гимназията за това, че не престават да мечтаят и са изпълнени с решимост да развиват и усъвършенстват автомобила си според изискванията на интелигентния транспорт на бъдещето“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Вижте още: