Виртуозът Вадим Репин с концерт в зала „България“

Виртуозният цигулар Вадим Репин отново гостува на Софийската филхармония на 9 ноември. Под диригентството на Карло Тенан той ще представи програма, която включва: Пьотър Илич Чайковски - "Размисъл" №1 оп.42 /аранж. за цигулка и струнен оркестър/, Пьотър Илич Чайковски - Ария на Ленски из операта "Евгений Онегин" /аранжимент за цигулка и оркестър/ и Камий Сен-Санс - Интродукция и Рондо капричиозо в ла минор, оп.28 /аранж. за цигулка, пиано и струнен оркестър/ Маестро Тенан ще демонстрира майсторството на оркестъра със Серенада за струнен оркестър от Елгар и Струнен квартет във фа минор "Сериозо" от Бетовен /аранжимент на Густав Малер/


Сред особено забележителните моменти в кариерата на Вадим Репинпрез последните няколко сезона са турнетата с Лондонския симфоничен оркестър, с Оркестъра на NHK и Шарл Дютоа в Япония, с Лондонската филхармония и Владимир Юровски. Високо акламирани са премиерните изпълнения на цигулковия концерт, написан специално за него от сър Джеймс МакМилан в Лондон, Филаделфия, Карнеги Хол – Ню Йорк, Зала „Плейел“ в Париж, Концертгебау в Амстердам и на цикъла BBC Prom в Роял Албърт Хол. Неговото изпълнение е записано от Onyx Classics.

Вадим Репин прави записи на концертите на Шостакович, Прокофиев и Чайковски за Warner Classics, на Бетовен и Брамс за Deutsche Grammophon, на различни триа заедно с Миша Майски и Ланг Ланг за Echo Classic и сонати с Николай Лугански, спечелили музикалната награда на BBC.

През 2010 за цялостната си творческа активност, посветена на музиката, той получава музикалната награда Victoire d’Honneur, което го прави Officier des Arts et Lettres на Франция. През 2014 става почетен професор в Централната музикална консерватория в Пекин, а през 2015 и в Шанхайската консерватория, като признание за работата му с млади музиканти. Неговият високо акламиран Tранссибирски фестивал на изкуства, ежегодно провеждан от 2014 насам, донася изключителна музика в родния му регион, достигайки до Израел, Япония и редица други дестинации. Фестивалът му дава възможност да поръча и нови концерти за цигулка на изявени композитори като Лера Ауербах, Бенямин Юсупов, Марк-Антъни Търнидж и София Губайдулина.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и Ивентим.

Вижте още: