Защо ергономията на работното място е важна?

7 съвета за здравословна, продуктивна и ергономична работна среда

Какво означава ергономия?

Повечето хора са чували за ергономията и вероятно си мислят, че тя е свързана с местата за сядане или с дизайна на контролните уреди и инструментите в автомобилите, което също е вярно, но тя е и много повече от това. Ергономията се прилага при проектирането на всичко, което е свързано с хора - работни места, спорт и развлечения, здраве и безопасност.

“Добрата ергономия е от съществено значение за продуктивността и здравето на работната сила.” – споделят експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ.

Последните проучвания показват, че болките в долната част на гърба са най-често срещаното увреждане, свързано с работата в света - засягащо служители от офиси, строителни обекти и в най-рисковата категория - селското стопанство.

Ергономията има за цел да създаде безопасни, удобни и продуктивни работни места, като отчита човешките способности и ограничения при проектирането на работното място, включително размера на тялото, силата, уменията, скоростта, сетивните способности (зрение, слух) и дори нагласите на човека.

Безопасната и здравословна работна среда е продуктивна работна среда. Всички предприятия, независимо от техния размер или естеството на дейността им, трябва да се стремят да създадат ергономично работно място за всички служители - това е просто необходимо за бизнеса. Лошите ергономични практики могат да доведат до по-ниска производителност и в краен случай до физически наранявания, което очевидно не е в интерес на бизнеса. Въпреки това, независимо колко добре е проектирано работното място в предприятието, всеки работодател, а и служител е отговорен за това да се увери, че има добра ергономичност на работното място.

За да бъде изградена здравословна, продуктивна и ергономична работна среда е добре да насочим фокус върху:

- Добрата работна поза

Независимо дали служителите работят в производствения цех или в офиса на фирмата, ергономичен приоритет номер едно е създаването на добра работна позиция на работното им място. Те трябва да могат да седят или да стоят в неутрално положение на тялото с отпусната стойка, която не изисква напрегнати ъгли или прекомерно протягане, за да изпълняват задачите.

Работещите в офиса трябва да седят с ръце, китки и предмишници, които са изправени, в една линия и успоредни на пода. Главата трябва да е обърната напред, без завъртане наляво или надясно, и като цяло да е в една линия с торса.

Най-често неправилната стойка на работното място е причината за ужасяващите болки във врата и в гърба. Все още не съществува правило за единствена правилна позиция - ключът е в разнообразието. 

- Регулируеми столове и бюра

За да насърчат добрата стойка и неутралното положение на тялото, компаниите е препоръчително е компаниите да обмислят закупуването на  висококачествени регулируеми столове, мебели и оборудване. Колкото повече позиции могат да се регулират, толкова повече могат да бъдат адаптирани към човека, който ги използва.

- Правилна височина и разстояние на дисплея

Мониторите и другите устройства за визуализация трябва да бъдат поставени на нивото на очите на лицето, което ги използва. Гледането на дисплея не трябва да изисква напрягане на врата или присвиване на очите. 

Ергономията изисква от хората да не се налага да обръщат врата си наляво, надясно, нагоре или надолу, за да гледат дисплея. Този принцип важи както за лицата с конвенционален единичен монитор, така и за потребителите с голям капацитет, които използват няколко дисплея.

- Позиция на клавиатурата и мишките

Правилната конфигурация на клавиатурата и мишката е също толкова важна, колкото и стойката. Ако хората посягат към мишката под лош ъгъл или им се налага да нарушават правилото за успоредност на лактите и китките, те ще загубят неутралното си положение. Посягането към устройствата за въвеждане на данни може да доведе до прекомерна умора, а след продължително излагане - до нараняване.

Клавиатурите и мишките трябва да се поставят там, където могат да бъдат достигнати, без да се нарушава някое от правилата за неутрално позициониране. Освен това и двете устройства трябва да са съобразени с лицето, което ги използва. Това може да изисква регулируеми устройства или може би различни устройства за различните потребители. Ключът е в гъвкавостта.

- Намаляване на повтарящите се движения

В условията на предприятието повечето мускулно-скелетни смущения (МСС) се причиняват от повтарящи се движения. Дори ако човек прилага перфектни ергономични принципи, повтарянето на едно и също движение отново и отново ще предизвика стрес и в крайна сметка ще доведе до нараняване.

Правенето на нещо друго и извършването на различно движение - дори за сравнително кратък период от време - ще намали възможността за нараняване на натоварените тъкани.

Когато смяната на задачата не е възможна, хората трябва периодично да променят неутралното позициониране, което използват. Например в офис обстановка лицата могат да сменят изправеното седящо положение с изправено, наведено седящо или наклонено седящо.

- Настройка на околната среда

При обсъждането на ергономията често се пренебрегва цялостната работна среда. Подходящото осветление, температура, влажност и удобства са от съществено значение за ергономията.

Осветлението не трябва да предизвиква отблясъци на компютърните екрани, което означава, че много работни места трябва да бъдат оборудвани с по-меки осветителни системи. А за да се предотвратят наранявания, свързани с гръбначно-мозъчни заболявания, трябва да се избягват ниските температури.

- Изправяне и раздвижване

За работещите в офис, а хоум офис това е може би най-важният съвет в списъка - станете и се раздвижете. Веднъж на час служителите трябва да стават и да отделят няколко минути, за да се разходят по коридора, да си вземат напитка, да погледнат през прозореца - всичко, което ги кара да станат от стола.

Защо ергономията на работното място е важна?

Работната среда на съвременното предприятие е мобилна. 

За служителите, работещи на мобилни места, “официалната ергономия” може да не е възможна. Въпреки това дори мобилните служители трябва да предприемат стъпки за подобряване на ергономичността на временното си работно място.

Те трябва да търсят пространство, което им позволява да седят или стоят в неутрално положение и да се опитат да намерят пространство с комфортна температура и подходящо осветление.

Работодателите и мениджърите трябва да насърчават тези ергономични техники, защото здравословна работна среда е продуктивна работна среда

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...