Награден фонд от 30 000 лева ще подпомогне развитието на трите най-добри бизнес идеи на НПО

До 20 юни 2014 гражданските организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели, могат да се включат в Програмата за социално предприемачество за нестопански организации 2014/2015.

Програмата се организира за четвърти пореден път от Българският център за нестопанско право (www.bcnl.org), Програмен и аналитичен център за европейско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Тя има три етапа:

  • Обучителни семинари, на които участващите НПО се запознават с основните теми, свързани с развитието на една идея и подготовката на бизнес план и с примери за успешен социален бизнес в България; Като обучители в програмата активно се включват представители на УниКредит Булбанк.

  • Подготовка на собствени бизнес планове с подкрепата на консултантите на програмата;

  • Конкурс за най-добър бизнес план на НПО, в който отличените проекти получават финансиране.

Наградният фонд на конкурса в издание 2014/2015 е 30 000 лева, предоставени от Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България“. Кои са най-добрите бизнес идеи на НПО ще определи независимо жури от представители на бизнеса в началото на 2015 година.

Програмата за социално предприемачество стимулира неправителствените организации да търсят пресечни точки между собствените си социални цели и развиването на бизнес идеи, с което да си осигурят не само финансов ресурс, но директно да подпомогнат постигането на целите си. В световен мащаб извършването на стопанска дейност е един от основните източници на финансиране за дейностите на гражданските организации.

В програмата 2013/2014 се включиха 24 организации, от които осем достигнаха до финала и представиха своите бизнес планове пред авторитетно жури, съставено от бизнес лидери и потенциални инвеститори. На специална церемония победителят, Сдружение Трансформатори, получи награда в размер на 12 000 лева. Журито определи две втори награди (по 9 000 лева) на Сдружение „Закрила, Обич и Вяра“, Търговище и Сдружение „Прегърни ме“, София.

Подробности за програмата за социално предприемачество 2014/2015 можете да намерите на trainings.bcnl.org.

Вижте още:

Покрай новините за невъзможността за съставяне на редовно правителство, продължаващата войната в Украйна и други кризи, като че ли никой не обърна...