Endava се фокусира върху подкрепа за развитието на ИТ общността в България

Инвестиции в професионалното израстване на хората, работа в полза на обществото и предоставяне на решения за бърз растеж на предприятията – това беше 2022 г. за Endava България.

Вчера, по случай Националния ден дарителя и по време на медийно събитие в Британския технологичен център в София, висшето ръководство на Endava за България сподели резултатите от две големи инициативи: лятната стажантска програма, която приключи през ноември и с която компанията е известна в сектора, и резултатите от серията регионални пътуващи събития Connect IT.

„Тъй като „Endava България“ продължава да се разширява, нашият фокус е върху две основни области: инвестиции в хората и предоставяне на първокласни технологични решения на всички наши клиенти по целия свят. Предоставянето на технологични услуги от следващо поколение и подпомагането на нашите партньори да ускорят иновациите и цифровизацията чрез подкрепа в процеса на създаване на идеи, прототипи и разработки, както и тяхното тестване и внедряване е, разбира се, основната ни бизнес цел.

Ето защо поддържането на технологично съвършенство, за което Endava има световно признание, е от съществено значение за нас. Заедно с това идва и дългосрочният ни ангажимент да подкрепяме нашите хора да израстват професионално и да развиват уменията си, както и да работим за общественото благо и да предоставяме обучение и менторство на младото поколение, така че неговите представители по-лесно да намерят своето място и стабилна позиция в света на информационните технологии,”посочи Дариус Щефан, управител на „Endava България“.

През тази година екипът на Endava България организира две големи инициативи, предназначени да подкрепят развитието на местната ИТ общност: летен стаж и Connect.IT. Летният стаж Endava е 3-месечна интензивна програма, осигуряваща на успешно представящите се кандидати гарантиран месечен доход и безплатен достъп до всички платформи за обучение на Endava. Стажантите се присъединяват към екипите на Endava и придобиват опит в международни проекти, като същевременно подобряват своите технически, междуличностни и меки умения, работят в безопасна среда и постоянно биват напътствани от менторите на Endava.

Випускът от стажанти за 2022 г. са 43 души, преминали успешно поредица от интервюта с повече от 210 кандидати от цяла България и разпределени в следните дисциплини: Backend разработка с .NET C#; Frontend разработка с React; Тестване на автоматизацията; DevOps. 32 старши служители на Endava бяха включени като ментори и лектори, а официалните учебни часове по програмата надхвърлиха 880, без да се броят индивидуалните сесии и личният коучинг.

„Бъдещето принадлежи на младите, както се казва, и ние от Endava не само твърдо вярваме в това, но правим още една крачка напред със съзнанието, че за да бъде това бъдеще устойчиво, нашите млади колеги трябва да получат нужното обучение и подкрепа. Именно поради тази увереност не пропускаме възможността всяка година да предлагаме нашата помощ на младите хора от българската ИТ общност, които искат да градят бъдеще в технологичната индустрия. Стажантската програма на Endava е начинът, по който споделяме много от нашите знания, опит и желание да се отблагодарим за онова, което някога сме получили от нашите старши и по-опитни колеги. Програмите са интензивни и трудни, съчетават теоретично и практическо обучение, включват симулация на реална среда, в която наред с техническите умения нашите млади колеги могат да развият и онази работна етика, която е толкова важна в съвременния бизнес.

В допълнение към наемането на стажанти, издържали финалните тестове, се гордеем и с факта, че помогнахме на млади хора, които се интересуват от започване на кариера в технологичния сектор в България, да изградят правилните работни навици, знания и страст към „занаята“, а това е много важно, защото всички ние съжителстваме в тази общност и колкото по-силна и по-устойчива е тя, толкова по-силни сме всички ние. Преценяваме качеството на нашите програми по това с какви познания колегите влизат в програмата и с какви излизат. За нас обаче най-важна е обратната връзка от тях за онова, което научават, и какво самочувствие придобиват по време на обучението, а тази обратна връзка е повече от положителна и това ни мотивира да вървим напред“, обяснява Мирослав Горанов, Главен технически консултант в „Endava България“.

Endava се фокусира върху подкрепа за развитието на ИТ общността в България
Другата инициатива беше регионалното приложение на международната концепция на Endava Connect.IT, която има за цел да укрепи ИТ общностите и мрежите във всички локации, където компанията оперира. „Endava България“ организира 6 събития, по 2 на град, в Пловдив, Русе и Варна, като ангажира 11 лектори от различни области на експертност, които покриха набор от теми и представиха казуси и ноу-хау пред ИТ специалисти на средни и високи позиции от цялата страна. Повече от 500 души присъстваха на тези събития и взеха участие в оживени дискусии и споделяне на знания.

През 2022 г. повече от 55 души от „Endava България“ бяха включени като лектори в различни събития – външни и вътрешни, споделяйки знания и ноу-хау, придържайки се към културата на компанията за споделяне на опит и служба на обществото.

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...