Equinix ще изгради нов център за данни в Барселона – развиващ се център за свързаност в Средиземноморието

Планира се първият клиент в новото съоръжение да бъде Colt, така ще се свърже с големи подводни кабели от ключови зони в Средиземноморието, крайбрежията на Африка и Близкия Изток

С нарастване важността на Барселона като стратегически център за подземни и подводни кабелни мрежи, които ни свързват във всекидневието ни, Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), световната компания за дигитална инфраструктура, обяви, че изгражда втори център за данни в тази зона.

Барселона бързо се превръща във важен център за подводни кабели, а новото съоръжение ще послужи като стратегическа точка за връзка при обмен на данни между Европа, Африка и Близкия Изток. Сред значимите кабели са: 2Africa, който свързва ключови крайбрежни зони в цяла Африка, както и Арабския полуостров; кабелът на Aqua Comms, свързващ Европа, Близкия Изток и Индия, който предстои да свърже и Барселона със Салала и Мумбай; Medloop на Sipatech, свързващ Барселона с Лисабон и редица важни средиземноморски, европейски и африкански зони. Тази значима дигитална свързаност ще бъде допълнително подсилена от глобалната платформа на Equinix, която включва повече от 245 центъра за данни, сред които ключови средиземноморски зони като Бордо, Генуа, Лисабон и Милано.

Джим Пуул, вицепрезидент на Equinix, посочи: „Подводните кабели имат ключова роля за функционирането на един съвременен дигитален свят и очакваме значителен прогрес в следващите години, след наблюдаваното забавяне на темповете вследствие на пандемията. Подводните кабели осигуряват основния капацитет между градските зони на различни континенти, а Equinix „демократизира“ този капацитет като улеснява достъпа до широк набор от бизнеси и подобрява бързото разширяване в международен план, без нуждатта от значителни инвестиции в капиталови разходи.“

Световно признат център за иновации и техническа експертиза, Барселона, продължава да привлича и да бъде домакин на големи международни организации и технологични компании като Airbnb, Amazon, Google, HP, Microsoft и Ubisoft. Новото съоръжение на Equinix, което ще бъде наречено център за данни BA2 International Business Exchange™ (IBX®), ще се намира в непосредствена близост до съществуващия център на компанията – BA1. Така ще се формират кампус и гъста дигитална екосистема. Ще се добави така необходимият капацитет за града, с което ще се позволи на местни бизнеси да се разраснат, както и ще се стимулират международните компании да разширят обхвата си в Platform Equinix® в Барселона – важен център със стратегическа локация за международните комуникации.

„Испания все повече се затвърждава като важен дигитален пазар и солидна точка от картата на свързаността в Средиземноморието. Планираното разширяване на Colt в новото съоръжение на Equinix в Барселона ще е в допълнение на вече изградената ни свързаност в държавата. С допълнителното подсилване на присъствието ни ще сме в позиция да сме в основата следващата вълна на растеж за бизнеса, като осигуряваме достъп до гъстата мрежа на Colt IQ Network. Като дългогодишни партньори, Colt и Equinix трансформират клиентския опит при осигуряването на мрежови и дигитални услуги с гъвкавост и достъп при поискване“ , коментира Хоан Монраба, регионален мениджър за Colt Technology Services, Испания.

Equinix ще изгради нов център за данни в Барселона – развиващ се център за свързаност в Средиземноморието

С водещ пример по отношение на устойчивостта, Барселона е първият град в света, който получава сертификат за устойчив туризъм от Biosphere. Equinix е първата компания в сектора, поела ангажимент за постигане на климатична неутралност до 2030 г., което отговаря на одобрената краткосрочна научнообоснована цел за намаляване на емисиите и в съответствие с Парижкото споразумение за повишаване на температурите с 1,5°. Компанията има дългосрочна цел за захранването на глобалната си платформа със 100% чиста и възобновяема енергия. BA2 ще използва 100% възобновяема енергия и ще бъде изграден с цел да получи LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) сертификат.

„Да отговорим на търсенето на дигитални услуги по устойчив начин е от изключителна важност, а и също така и нещо, върху което се фокусираме в Equinix. Времето за тази инвестиция не би могло да бъде по-удачно, като имаме предвид ръста на търсенето, който наблюдаваме сред компаниите в Барселона и цялото Средиземноморие“, посочи Джудит Гардинър, вицепрезидент „Развиващи се пазари“ в Equinix. „Потенциалът Барселона да се превърне в ценен стратегически център с гъста свързаност е много ясен. Радваме се да подкрепим този прекрасен град с включването му в нашата стратегия за укрепване на позицията ни като център за свързаност в Средиземноморието.”

Технологичният сектор продължава да бележи висок ръст както в Барселона, така и в Испания, с подкрепата на инициативите на испанското правителство. Дигитална Испания 2026 например определя план за осигуряване на широколентово покритие за 100% от населението, както и за популяризиране на 5G технологиите в страната. Според Градския съвет на Барселона, в рамките на града вече са се установили 2 000 технологични компании, съществуват 210 технологични паркове ни центрове, както и изследователски центрове, а също така и 9 съоръжения с международно участие като Barcelona Supercomputing Centre. Районът на Каталония отговаря за четвърт от всички ИТ компании в Испания и генерира 20% от националния оборот за технологии, което превръща връзките с Барселона от цяла Европа във важно условие за успех за международния бизнес.

Equinix ще изгради нов център за данни в Барселона – развиващ се център за свързаност в Средиземноморието

Центровете на Equinix в Барселона позволяват на клиентите да станат част от високосвързана дигитална екосистема. Дом на над 45 доставчика на мрежови услуги, тези големи съоръжения осигуряват свързаност с регионалната точка за интернет обмен CATNIX, както и с Equinix Internet Exchange®. Клиентите могат да се възползват от дигиталните услуги на Equinix, за да изградят дигитална инфраструктура по защитен и бърз начин със софтуерна скорост с автоматизирани виртуални услуги и услуги за наем на физически сървъри (bare metal), чрез които да се свържат и използват мрежа при поискване.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...