Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

На официална церемония снощи бяха отличени победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г.

Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог, оценена на 1 млрд. долара, и на българския учен и писател Георги Бърдаров връчиха Наградата за специален принос. Отличието беше присъдено на проф. Силвия Илиева, Директор на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“. Това е първият център за върхови постижения в България, който работи за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект. GATE е избран за тестов център на НАТО по проекта DIANA, също така работи по много проекти, сред които “цифров двойник на града“ и изграждане на Date Spaces в здравеопазването.

Двамата специални гости Христо Борисов и Георги Бърдаров коментираха как технологиите променят бизнеса и начинът ни на живот, ролята на изкуствения интелект и какво бъдеще ни очаква. Борисов очаква, че през следващите от две до четири години ще бъде фазата, през която ще се изгражда инфраструктурата за изкуствения интелект и това е времето, когато човек може да докаже своята изобретателност. Изкуственият интелект е уникален инструмент и като такъв някой трябва да го управлява, да му задава командите, да мисли стратегии, добави още Борисов. Писателят и учен Георги Бърдаров посочи и ясно очерталата се в последните няколко години тенденция все повече българи с професионален опит да се връщат в страната и да предпочитат България като място за живеене.

Победителите

В категория Младежка награда, след оспорвана надпревара между 17 проекта, журито отличи Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ "Джон Атанасов" (София), с проекта му „Дигитална достъпност“. Това е софтуерен продукт, чрез който незрящи лица могат да използват компютъра за изпълнение на основните компютърни функционалности по възможно най-лесен за тях начин, като се използват разбираеми гласови инструкции и гласово въвеждане на български език.

Асоциация "IT Стара Загора" със Zara Tech Education: ИТ образование и технологични тенденции“ печелят в категория Образователна награда. Проектът утвърждава активното сътрудничество между водещи IT компании в Стара Загора и образователните институции – професионални гимназии и Тракийски университет. Целта на асоциацията е да възстанови местната технологична индустрия и да позиционира региона като следващия технологичен център с висок потенциал в България.

Наградата в категория Журналистически принос получи Мария Иванова, Tech.OFFNews.bg за публикациите си относно технологични решения в различни сфери - медицината, образованието, космическата и анимационната индустрия, машинното обучение и изкуствения интелект, които показват ролята на страната ни и потенциала на българските IT технологии да допринесат за развитието на съответната област.

Наградата в категория Публична администрация беше присъдена на Община Чавдар. „Туристически портал на село Чавдар“ представлява иновативно решение за привличане на туристи и представяне на разнообразието от интересни събития и локации за посещение в селото.

Най-добра Start Up компания в конкурса беше определена Релева АД - Releva - високотехнологично решение за персонализация на уебсайта и всеки етап от потребителското преживяване в онлайн търговията. Клиентите на Релева включват стотици брандове от България и страни от Балканите.

В Успешен български ИКТ продукт/услуга отличието спечели AMPECO с едноименното софтуерно решение за управление на зарядни станции за електромобили. AMPECO работи с повече от 130 оператори на мрежи за зареждане на повече от 45 пазара. Платформата се използва на 6 континента, като чрез нея се управляват над 65 хил. зарядни станции. Компанията е сред лидерите на пазара в ЕС и Обединеното кралство, като предстои разширяване на дейността на северноамериканския пазар.

В категорията Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика победител стана БГК АД с „Внедряване на цялостно IT решение в стартъп за модерна търговия Minimart“. В кратък срок е изградена инфраструктура за свързаност между всички магазини, настроена е ERP и POS система и надеждна интеграция между тях. Основното предизвикателство е постигането на максимално бърза експанзия, което е критичен фактор за успеха и достигане на устойчивост на бизнес модела, поради малкия размер на магазините и голямата първоначална инвестиция.

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

Наградите

Всички победители бяха удостоени с поименни плакети и грамоти от БАИТ, като и предметни награди от спонсорите. Отличените като най-добри във всяка категория получиха пакет за обучение в цялостна програма за Agile Project Management. Тя включва 10 семинара с фокус върху различна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурен от bTalks.

За победителите бяха предвидени и съответно 4 годишни абонаменти за правноинформационни системи „Сиела Норми“ и 4 ваучера, за чиято стойност спечелилите ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“.

Отличените в конкурса получиха и сборника „Дигитални истории“ с автограф от автора Георги Караманев. В него миналогодишният победител в Журналистическата категория на Наградите на БАИТ, търси отговорите на 8 големи въпроса, пред които ни изправят технологиите днес.

 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...