Министерство на електронното управление откри Европейския месец на киберсигурността

Министерство на електронното управление откри Европейския месец на киберсигурността у нас. Тази година, инициативата на ENISA – Европейската агенция за киберсигурност, отбелязва своя десетгодишен юбилей. През 2022-ра година основната тема на всички активности е посветена на ransomware и phishing атаките.

“С гордост откривам десетото юбилейно издание на Европейския месец на киберсигурността. Ролята на държавата в тази връзка е особено важна, тъй като прогресът предполага и защита, която е насочена към най-уязвимите, защото знаем, че атаките в интернет не познават граници и нямат социална ангажираност.“, заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Зам.-министър Благовест Кирилов и зам.-министър Атанас Мазнев подчертаха необходимостта от синхрон между институциите, бизнеса и гражданите, така че да се повиши устойчивото знание за опасностите в интернет. Данните показват, че Фишинг атаките представляват повече от 80% от всички докладвани инциденти. На ежедневни и ежеседмични опити за фишинг атаки са подложени 57% от всички организации у нас.

На събитието присъстваха представители на академичната общност, държавни институции, неправителствения сектор, службите за сигурност и др.

През целия месец октомври, Министерството на електронното управление ще представи множество инициативи насочени към институции, национално представени асоциации на работодателите, граждани и бизнес. Целта на Европейския месец на киберсигурност е заедно да постигнем по-добра киберкултура.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...