Ангел Кунчев предлага премахването на зеления сертификат за влизане в България

лавният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи премахването на зеления сертификат за влизане в България от страните от Европейския съюз. Това обяви той, като допълни, че идеята е обсъждана днес и ще бъде внесена следващата седмица в здравното министерство. Целта е прибиращите се българи и туристите от ЕС да влизат свободно у нас без ваксинационен сертификат и без отрицателни тестове за COVID. При одобрение трябва да бъде издадена заповед от министър Асена Сербезова. Идеята е мярката да влезе в сила от 1 април 2022 г., за да може да обхване априлската ваканция, през който период ще има големи пътувания в чужбина на българите с децата им. Затова настояват и туроператорите.

За всички останали държави извън ЕС ще предложим да остане вариантът със списък, каза Ангел Кунчев. В него ще се уточнява от кои трети страни ще се допуска свободно влизане, с ваксинационен сертификат, с тестове или задължителна карантина. Това ще става периодично в зависимост от заболеваемостта в съответната страна, допълни той.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че дирекцията по опазване на общественото здраве работи по въпроса и другата седмица ще вземе решение.

Вижте още: