БТС с поредица от патриотични походи, обединяващи българите

С поредица от походи най-авторитетната организация за социален туризъм БТС стартира патриотичната си дейност за сезона. Заедно с трите лъчеви похода до старата хижа „Бузлуджа“ в Шипченския Балкан (120 км), с което туристическите дружества „Трапезица“ Велико Търново, „Сърнена гора“ Стара Загора и „Орлово гнездо“ Казанлък отбелязаха 120-годишени юбилеи, се проведе за 69-и път Националният туристически поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“, посветен на 146-годишнината от Априлското въстание и битката на четата в Дряновския манастир.

Шест общини и кметства се обединиха – на Дряново, Павликени, Бяла черква, Михалци, Мусина и Ново село, и тръгнаха по пътя на героите от епопеята от 1876г, показвайки огромната роля на Българския туристически съюз за патриотичното възпитание на младите, за приемствеността в съхранението на традициите и историята, за единението на общинските, образователните институции около БТС. По маршрута преминаха над 150 туристи от туристически дружества и училища от Габрово– ТД „Узана“, Свищов- ТД „Алеко Константинов“, Павликени - ТД „Росица“, Елхово - ТД „Родни простори“, Дряново- СТД „Бачо Киро“, В. Търново – ТК „Незабравка“, Кнежа – ученици от ПГЗ „Стефан Цанов“ и ОУ „Отец Паисий“, Горна Оряховица от СУ „Вичо Грънчаров“ и 4 великотърновски училища - ПМГ „Васил Друмев“, СПГИ, ХГ „Кирил и Методий“ и ПГСА „Ангел Попов“.

Двете събития потвърдиха правотата на новия председател на БТС Венцислав Венев, акцентирайки върху работата на БТС за профилактиката и здравето на хората от всички възрасти, за привличане на младите и обучението как да обичат природата, наблягайки на патриотичното направление в дейността на БТС.

„Ще следваме политика на сътрудничество с всички за просперитета на съюза, взаимодействие с организациите в туристическата сфера за стимулиране на социалната, на спортно-туристическата и патриотичната дейност, заздравяването на клубовете и дружествата по места. Целта е да превърнем БТС в най-авторитетната и ключова национална организация, която се занимава със социален туризъм в България, свързан със здравословния начин на живот, с обучението на кадри за туризма, с родолюбивото обучение на младите“, категоричен е председателят на БТС, в който членуват 135 туристически дружества, стопанисващи 254 хижи, спални, хотели и т.н. с 13 000 легла.

БТС е в навечерието на пореден национален поход – за 74 път ще поведе българите, милеещи за природата и историята, „По пътя на Ботевата чета от Козлодей до Околчица“ от 27 май до 2 юни 2022 г.

БТС с поредица от патриотични походи, обединяващи българите


Вижте още: