Европейската столица на културата кани млади артисти от България
Бъдещето на Европа, пресъздадено в графит

Делегацията на Европейския съюз в Сърбия, в сътрудничество с New Moment New Ideas, Общински съвет по култура в Нови Сад и Фондация „Нови Сад 2022“ кани всички млади артисти на възраст между 18 и 35 години, от България, Балканите и Европа, да участват в конкурс за създаване на графити проект в Нови Сад. Сръбският град е тазгодишната Европейска столица на културата. Темата на конкурса е „Нарисувай ми бъдещето на Европа”.

Със създаването на графита и участието си в други културни дейности в рамките на гостуването си, избраните творци ще получат възможността да покажат таланта и виждането си за обединено и единно бъдеще на континента, както и умението да се ангажират със социално-отговорни теми.

Кандидатстването продължава до 18 март. Общо осем артиста ще бъдат избрани да изрисуват стената в близост до Петроварадинската крепост по време на престоя си в Нови Сад между 18 април и 9 май. Проектът ще бъде официално открит на 9 май, като част от отбелязването на Деня на Европа.

Всички кандидатури ще бъдат оценени от опитно жури, ръководено от Лазар Сакан, създател и куратор на Галерия New Moment, организирала стотици изложби и културни събития през последните повече от 12 години. Сред другите членове на журито са директорът на Галерия „Матица Сръбска” д-р Тияна Палковлевич, концептуалният артист Никола Джафо, както и двама представители на Делегацията на Европейския съюз в Сърбия.

Артистите, които искат да се включат в „Нарисувай ми бъдещето на Европа” трябва да попълнят формуляр за кандидатстване, в който да приложат кратка автобиография, портфолио и скица на визията си за темата на следния линк: futureofeurope.newmoment.com. В сайта ще откриете още подробности за процеса на кандидатстване и събитията около подготовката и създаването на проекта.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...