Министър Проданов: Спа туризмът и балнеологията ще получат подкрепа по Плана за възстановяване и устойчивост

„Спа туризмът и балнеологията могат да кандидатстват за подкрепа от грантове и финансови инструменти за милиони левове в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост“. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на кръгла маса по темата, която се проведе в Хисаря.

Той подчерта, че има такива опции и като цяло планът е структуриран на базата на постигнати цели. В него са заложени стълбовете "Зелена България", "Иновации и конкурентоспособност", "Дигитализация на сектора" - всичко това при една по-добра активност от страна на бранша, той може да се възползва от тези проекти, каза още министърът.

В рамките на Плана са предвидени инвестиции в размер на 2,937 млрд. лв. под формата на грантове и финансови инструменти на българските предприятия за улесняване на прехода им към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Средствата са предвидени основно за технологична модернизация и енергийната ефективност. Очаква се кандидатите от СПА и балнеология да бъдат допустими за финансиране, разясни министър Проданов.

И добави, че са предвидени средства за мерки за енергийно обновяване на нежилищни сгради, включително сгради от целия сектор „Туризъм“, в това число и балнеотуризъм.

Допустимите бенефициенти обхващат микро/малки, средни и големи предприятия при най-много 50% интензитет на предоставената безвъзмездна финансова помощ.

„Ще бъдат инвестирани средства и в електронни административни услуги и регистри, включително и за дигитализиране на такива в сферата на туризма“, допълни още министърът.
Относно програмата за настаняване на украински бежанци в хотели по Черноморието, министърът обяви, че до края на тази седмица ще бъдат изплатени средствата на хотелиерите за периода от 24 февруари до 31 март.

Вижте още: