Летище Пловдив ще обслужва полети до Турция

Директни чартърни полети ще тръгнат от Летище Пловдив през есента до турските курорти Анталия, Бодрум, Кушадасъ и Мармарис. Те ще бъдат осъществявани от българската авиокомпания „European Air Charter“. Първият полет до Анталия ще бъде на 31 август 2022 г., а до другите три курорта – на 2 септември. Чартърната програма ще продължи до средата на октомври, каза Пасев. Цените започват от 712 лв. на човек за пакет от 7 нощувки в четиризвезден хотел, all inclusive и самолетните билети.

„До момента туристите от Пловдив трябваше да пътуват до София при самолетни почивки до Турция. Предлагането на директни полети от втория най-голям град е удобство за хората от цяла Южна България. По този начин ще се развие и Летище Пловдив, което има голям потенциал“, коментира Георги Пасев. Туроператорът „Абакс“ заедно с „Рапсоди травел“ наскоро осъществиха и първия директен полет от Пловдив до Хургада в Египет.

Летище Пловдив вече работи с лятното си разписание. Полетите се увеличават с още един нов до Лондон. На практика вече няма празен ден, в който на аеропорта да не кацат и излитат самолети, казаха от летището. Така седмичните полети стават 14. До момента на аерогарата се изпълняваха 13 полета на двете нискотарифни компании "Уизеър" и "Райънеър". Лондон е дестинацията с най-голяма натовареност, затова летищните компании я предпочитат.

Осигуряването на шатъл бус до аеропорта си остава голям проблем. Въпреки разпратените покани за разговор поне до 10-има превозвачи, засега е проявил интерес само собственикът на така наречените „зелени екотаксита“ в Пловдив. До официални разговори, още по-малко до договор, така и не се е стигнало още, информират от аеропорта. В момента летището работи по решаването на два други важни проблема, свързани с прилежащата инфраструктура. Предстои подмяната на уличните лампи на близо 2-километровата отсечка, която започва от отбивката на Асеновградско шосе и стига до летището.

Министърът на транспорта Николай Събев смени миналата седмица ръководството на Летище Пловдив, като на мястото на Пламен Спасов и Петър Георгиев са назначени временно директорът на "Летище София" Красимир Пешев и бившият ръководител на пловдивското дружество Дойчин Ангелов. Причината е лошото финансово състояние на компанията. Министър Събев обяви, че се предвижда концесия на Летище Пловдив.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...