Министър Проданов: Трябва да върнем привлекателността на туризма
"Радвам се на такива срещи, на които могат да се търсят възможности за подкрепа на туризма. Новото ръководство на Българската банка за развитие започна да връща банката, където й е мястото - в подкрепа на малкия и среден бизнес в България". Това каза министърът на туризма Христо Проданов на среща с представители на туристическия сектор в Боровец, на която ББР представи продукти в подкрепа на хотелиери и ресторантьори. И добави, че се надява повече хотелиери и туристически организации да се възползват от възможностите, които ББР предоставя за финансиране на сектора.

От бранша се похвалиха със силен зимен сезон и голям интерес към курорта тази година от туристи от Великобритания, както и много родни туристи. Но поставиха проблема с липсата на персонал, като основен за решаване съвместно от туристическия сектор и държавата. Рестриктивните политики за наемане на работници от трети страни да бъдат улеснени доколкото е възможно настояха хотелиерите, за които това е възможност да възстановят бизнеса след последиците от ковид пандемията.

"От началото на мандата направих срещи с различни представители на туристическия сектор. Проблемът с кадрите присъства при всички. Туризмът стана непривлекателен за работа след ковид мерките. Трябва да променим това", коментира министърът. И добави, че за него е приоритет българските граждани да имат работа, но там, където е необходимо пое ангажимент да съдейства за улесняване процеса и административните процедури за наемане на кадри от други държави.

Една от възможностите за обезпечаване на кадри в туризма е да се работи за активно включване на дуалното обучение в сектора и партньорство с професионални гимназии по туризъм.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков сподели, че условията в курорта са отлични за почиващите. Боровец вече е изцяло газифициран, подготвени са еко пътеки и туристически обекти. Необходимо е държавата да помогне на общината за подобряване на инфраструктурата и довеждащата пътна мрежа до курорта.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...