Над 50% от сделките с имоти в гръцкия туристически район Пагайо са от българи

Над половината от сделките с недвижими имоти в нашия район през последните 3 години са от българи, които купуват къщи и апартаменти. Това обяви кметът на община Пагайо в Гърция Филипос Анастасиадис. Пагайо е община около Кавала, регион Източна Македония и Тракия в Гърция. Най-популярните селища и плажове в общината са Неа Перамос, Неа Ираклица, Офринио, Амолофи и др. „Интересът е много голям и сериозен, като продължава“, заяви кметът. Български инвестиции има и в хотели.

Общината съдейства за сделките и за инвестцииите да се реализират по-бързо. Не се бавим с издаването на документи, подчерта Филипос Анастасиадис. Според него е взаимно-изгодно и за двете страни, защото районът се развива, влагат се средства в местната и националната икономика. Общината инвестира постоянно в подобряване на инфраструктурата, водоснабдяването и пречиствателни станции.

Над 70% от чуждите туристи в общината също са българи, обяви Анастасиадис. Следват от Сърбия и Румъния. През последните години се наблюдава интерес още на гости от Германия и скандинавските страни. „Ние сме близо до България, само на 3 часа от София и привличаме много туристи, защото разполагаме с 65 км плажна ивица“, подчерта кметът. Морето и плажовете са чисти, като 6 от тях са със „син флаг“. В района има три яхтени пристанища.
Teztour

Името на община Пагайо идва от местната планина, която доминира над цялата община. Тя е място, отличаващо се с природна красота, с богата флора и фауна, и е истинско предизвикателство за любителите на планината и алтернативния туризъм.

Неа Перамос е най-големият курорт в района и пълен с българи, гърци и румънци през лятото. Има красив пясъчен плаж с дължина 3 км и крайбрежна алея, която е разположена почти по цялата му дължина. Разполага с много ресторанти, таверни и кафенета край морето, детски кътове, аптеки, магазини и други.

Едно от предимствата на това място е фактът, че популярният плаж Амолофи се намира на разстояние от 1 км. Той е около дюни, каквото е значението и на името му. Удостоен е със „син флаг“ за чистота. На плажа ще намерите много плажни барове, които предлагат безплатни шезлонги, чадъри и разбира се, собствен паркинг. На 5 км от централната част на Неа Перамос се намира и плажът Riva Beach, както и редица по-малки заливчета, като например плажът Врасида, който има заливчета и е запазил своя девствен вид.

Безкрайна пясъчна ивица, спокойствие, чист въздух, вкусна храна и приемливи цени привличат българите и в гръцкия курорт Паралия Офринио, който също е в община Пагайо. Разположен е в района на залива Орфанио и е най-близо до ГКПП „Кулата“, само на час и половина. Курортът е силно предпочитан от българите, най-вече от Петрич, Сандански и цялата Благоевградска област. Почти всички заведения за хранене предлагат менюта на български, като дори има магазин с родни стоки.

Вижте още: