1115429През 2012 г. съоснователят на Оракъл Лари Елисън купи 97% дял от хавайския остров Ланай за 300 млн. долара. Неговата покупка включва почти всичко на острова - от малките бизнес услуги на ресторанти, магазини и галерии до два големи хотела от веригата „Четири сезона“. Той също така притежава две голф игрища,  плувен басейн, водна компания и дори гробище. Собственик е почти на една трета от жилищата на острова.


Ланай има значителна историческа роля, датираща от стотици години, и определено има какво да предложи на туристите.

Ланай е разположен на 140 кв км и е шестият по големина от Хавайските острови, но е най-малкият, който е публично достъпен. Островът разполага с  47 мили  красиво, живописно крайбрежие.

Ланай има някои страхотни плажове, като Polihua Beach, например - уединено място на северозападния бряг. Този плаж е посещаван често от застрашени  зелени морски костенурки и гърбати китове.

В по-голямата си част островът е изолиран, тъй като само 3200 души живеят там и разполага едва с 30 мили павирани пътища. По-голямата част от населението живее в Lanai City - малка колекция от сгради в центъра на Ланай. На целия остров няма нито един светофар.

Lanai City наистина е единствената област на острова, която може да бъде  определена като град и много от дейностите са центрирани около градския площад. Има само едно училище - Lanai High Elementary School, където се провеждат занятия от предучилищна възраст до 12-ти клас.

Ланай е известен като "Островът на ананасите", защото някога е бил дом на плантация, която произвеждала 75% от ананасите в света.

През 1922 г ананасовият магнат Джеймс Дръмонд Доуъл е купил по-голямата част от остров Ланай за 1.1 млн. Долара - огромна сума пари за тогавашното време. Той изорал нивите, създал пристанище и направил малък град в централната част на острова, за да подслони служителите си.

Според New York Times, островът е бил износител на 65 000 тона ананаси годишно до 1930 г.

Милиардерът Дейвид Мърдок придобива Castle & Cooke и имението Dole Foods в Ланай през 1985 г, а производството на ананаси приключва през 1992 г. Все пак, Lanai City е запазил ретро усещането от момента, в който Доъл за пръв път  създава облика на града.

Построен от Доуъл през 1923 г, първоначалното предназначение на хотел Ланай е да подслони ръководителите на плантацията. Той е единственият на остров Ланай до 1990 г, когато са построени двата хотела Four Seasons. Four Seasons Resort Manele Bay, наскоро бе ремонтиран по желание на Елисън - и включва модерният ресторант Nobu.
   
Ако излезете на кратка разходка в курорта, ще можете да видите прелестни морски създания в приливните води. Наблизо до Hulopoe Beach можете да се гмуркате и да плувате с делфини.

Но има още какво да се види на Ланай. В Kaiolohia, или на тъй наречения  корабокрушенски бряг, можете да видите корпуса на кораба Navy, който е  заседнал върху коралов риф през 1940-те.

Пътеката The Monroe ще ви отведе до най-високата точка на остров Ланай на над 1 000 м надморска височина. Може да се насладите на зашеметяващи гледки към каньона и на изгледа към другите острови на Хавай - Мауи, Молокай, самия Хавай и остров Оаху.

Една от най-популярните туристически атракции на остров Ланай е Градината на боговете, интересна формация от червена лава в северната част на острова. Хавайска легенда разказва, че формите й са създадени от боговете, които събаряли камъни от небето, докато се грижели за градините си.

*По статията работи Десислава Бежева

Вижте още:

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...