Туристическата организация на Сърбия представи възможностите за туризъм в страната  пред българските туристически медии, туроператори и туристически агенции. Пресконференцията беше част от събитието Ваканция и СПА Експо 2018, на което Сърбия е държава партньор.

Пресконференцията беше подкрепена от министъра на туризма на България, Николина Ангелкова и от зам.-министъра на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия, Рената Пинджо. Двете държави ще продължат да работят заедно в посока развитие на туризма.

Фокусът на туристическата оферта на Сърбия са т. нар. City break дестинации, SPA и планински почивки, заяви Мария Лабович, изпълнителен директор на Туристическата организация на Сърбия. Ключово предимство на нашата западна съседка като туристическа дестинация е, че предлага възможност за почивка и туризъм през цялата година.

Други говорители по време на събитието бяха и Слободан Ункович, зам.-директор

Туристическа организация на Белград и Вихра Огнянова, управляващ директор

Сърбия е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа. През последните 10 години броят на българските туристи в Сърбия се е утроил. Сърбия, страна на сърдечни и гостоприемни хора, божествена природа и богато културно-историческо наследство, предлага на туристите широка гама от разнообразни съдържания. На панаира "Holiday & SPA Expo" Туристическата организация на Сърбия поставя специален акцент върху представянето на city breaks дестинации, спа, уелнес и услуги на многобройните спа центрове, както и богатото туристическо предложение на сръбските планински курорти.

CITY BREAK ДЕСТИНАЦИИ

БЕЛГРАД е град с уникална и неповторима енергия, наричан още Ню Йорк на Балканите. Град, който пулсира 24 часа на ден и предлага уникално преживяване, съединявайки традиционното и съвременното. Белградчани са модерни хедонисти, които никога не оставят своите гости безразлични. През цялата година в Белград се провеждат многобройни културни и спортни прояви, фестивали и концерти на световни музикални звезди.

www.tob.rs

НОВИ САД, вторият по големина град в Сърбия, през 2021 година ще бъде Европейска столица на културата и първият град извън ЕС, който е получил това признание. Този град на река Дунав има над 200 културни събития през годината, а освен с културното, той е известен и с богатото си историческо наследство. Всяка година през юли в Нови Сад се провежда известният фестивал Exit, който и тази година бе обявен за най-добрия европейски музикален фестивал.

www.novisad.travel

НИШ е най-големият град в Южна Сърбия. Предлага фантастичен нощен живот и е известен със своето "южно" гостоприемство. Градът, в който е роден Константин Велики, има многобройни паметници на културата, между които и Медиана, едно от най-значителните археологически находища в Сърбия от времето на късната античност. Всяка година през август в Ниш се провежда Nišvil džez festival, най-посещаваният джаз фестивал в Югоизточна Европа.

www.visitnis.com

СПА ЦЕНТРОВЕ

Сърбия е страна с голям опит в спа туризма. Някои от сръбските спа центрове имат традиция от над 150 години. Нашите спа центрове са разположени най-вече в подножието на планини, заобиколени от гори, и са приятни за пребиваване на туристи и през лятото, и през зимата. Освен спа и уелнес, във всички спа центрове работят рехабилитационни центрове, специализирани в различни здравни и медицински процедури. Повечето от спа центровете имат програми за посещение на културно-историческото наследство в околността, както и възможност за организиране на различни видове активна почивка. Някои от най-посещаваните спа центрове са: Върнячка баня, Сокобаня, Пролом баня, Луковска баня, Буковичка баня и Рибарска баня.

ПЛАНИНСКИ КУРОРТИ

Планинските курорти в Сърбия през цялата година предлагат многобройни туристически съдържания. Освен стандартното зимно предложение, те имат и летни оферти, адаптирани за активна почивка. На Копаоник, Стара планина и Златибор се предлагат различни програми за туристите - от планинарство, планинско колоездене и разходки по пешеходните пътеки до mountain carta, тюбинг, бобслей по релси и парапланеризъм. Туристическата оферта включва и планини-национални паркове: освен вече споменатия Копаоник, Тара и Фрушка гора с уникалната си красота и многобройните съдържания, които са пригодени за почивка и релаксация - са точното място за бягство от ежедневието. За истинските любители на природата ще споменем и Голия като биосферен резерват, а за любителите на зимния туризъм - пистите за ски северна комбинация на Пещер.

Добре ни дошли!

Туристическа организация на Сърбия
www.serbia.travel

Вижте още: