Туроператорите и хотелиерите залагат отново на румънските туристи

След сравнително успешен сезон през 2021 г. туроператорите и хотелиерите у нас се готвиха през тази година да реализират пик в туризма и дори да надминат резултатите от 2019 г. преди пандемията. С оглед на войната в Украйна обаче мнозина не смеят да правят прогнози за бъдещия летен сезон. Засега бизнесът се насочва да спасява ситуацията с българските и румънските туристи. Румъния е номер 1 дестинация за входящ туризъм у нас, показа участието на страната ни по време на международното туристическо изложение в Букурещ. На него присъстваха основно туроператори и хотелиери от България и Румъния.През 2021 г. у нас са пристигнали над 821 000 румънски туристи, което е ръст от 31% спрямо предходната година, показват данните на Министерството на туризма. През 2019 г., преди пандемията, са дошли над 1.3 млн. румънци. В тази и по-висока цифра ще се целят туроператорите и хотелиерите.

Търсенето на румънския пазар за почивки по нашето Черноморие е традиционно голямо. Засега идват резервации за Великден, но за летния сезон спряха, обяви Валентин Грозев, маркетинг мениджър в туроператора „Варна турист сървиз“. Според него всичко ще се случва в последния момент. По думите му българите през този сезон ще предпочетат да отидат в Гърция и Турция, където през последните 2 години трудно се отиваше заради Ковид мерките.

Северното Черноморие е по-популярно сред румънците. Въпреки това не може да се разчита само на тях за добър сезон. „Ако съдим по записванията, ще имаме силно лято. За сега към Албена има очаквано висок интерес не само от българи и румънци, а и от германци, французи и скандинавци“, изтъкна Маргита Тодорова, директор „Експлоатация, маркетинг и продажби” в "Албена" АД.

Други туроператори смятат, че обстановката в региона ще е повод много от западноевропейците да изберат по-далечни дестинации от военната активност край Черно море. Александрина Максимова, проджект мениджър в туроператора Luxury Discounts, споделя: „Ситуацията с Украйна е доста напрегната, което ни кара да мислим, че румънците ще пътуват предимно в България, Гърция и Турция. Руснаци и украинци, очевидно няма да посрещаме. Предполагаме, че на Северното Черноморие ще има най-голяма заетост от румънски туристи“.

Макар че война и туризъм са несъвместими термини, туроператорите се надяват да превъзмогнат и тази трудност. Те споделят, че в момента тече активна подготовка за предстоящия сезон и се надяват лятото все пак да е успешно.

Вижте още: