Министър Проданов и министър Татяна Матич се обединиха около мотото “Балканите – сигурна дестинация за туризъм”

Министърът на туризма Христо Проданов проведе работна среща в Белград с министъра на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Татяна Матич. Той предложи конкретни идеи, които да разгърнат потенциала на региона в областта на културния, конгресния, поклонническия и морския туризъм. Двете страни се обединиха да работят заедно под мотото “Балканите – сигурна дестинация за туризъм”.„В Белград съм, защото виждам потенциал в отношенията между двете държави в областта на туризма. Преди пандемията 500 хиляди сърби посещаваха страната ни годишно, толкова бяха и българските туристи в Сърбия. Вашите граждани познават добре нашите ски курорти. Надяваме се чрез участието ни в изложението ITB Белград и със съвместни инициативи, България да бъде преоткрита от повече сръбски туристи за лятна ваканция и морски туризъм“, заяви министър Проданов.

Той информира своя колега, че министерство на туризма планира да организира през май месец информационно събитие по Южното Черноморие за сръбски журналисти и туристически блогъри и влогъри, които лично да се запознаят с условията за туризъм в България. И покани министър Матич да присъства.

По време на срещата страните се съгласиха да поддържат по-интензивни контакти на работно ниво, като България и Сърбия ще инициират създаването и промотирането на съвместни туристически продукти и маршрути за привличане на туристи от далечни държави като Китай, Австралия и др.

Татяна Матич предложи двете държави да работят заедно за развитието на туризма в Стара планина, която е важна географска връзка между България и Сърбия. По думите на министър Проданов това може да стане по линия на програмите за трансгранично сътрудничество, защото страните ни имат не само обща планина, но и река Дунав.

Министър Христо Проданов призова Сърбия да ни подкрепи за страна-домакин на 68-та сесия на Регионална комисия Европа на СОТ през 2023 г. Гласуването ще бъде в началото на юни в Ереван по време на 67-та сесия.

Вижте още: