Туроператорите отменят екскурзии за Израел

Българите анулират своите резервации за екскурзии до Израел през следващите дни, като туроператорите също отменят пътуванията с изчакване да се види развитието на войната. „Има групи в следващите дни и вероятно ще отпаднат. Следим внимателно ситуацията“, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ и управител на компанията „Аполо“. Лично тя има група на круиз със спиране в Израел, която тръгва утре, но спирката за там вече е отменена. Румяна Балтова, управител на „Руал травел“, също очаква анулации, но всичко зависи от продължителността на войната.


„Израел вървеше много добре като туристическа дестинация за българите, особено в комбинацията, която предлагаме с Йордания“, подчерта Балтова. Тя смята, че Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите трябва да проверят дали зарязаните българи на летището в Тел Авив са организирани от туроператори или от нелегални такива. Групата от 50 човека е била на поклонически туризъм и ако са водени от туроператор, той е трябвало да им организира хотел или друг полет, каза Балтова.

Същата позиция изрази и Георги Пасев, управител на туроператора „Абакс“, който е настанил своята група от 39 българи вчера в четиризвезден хотел в Тел Авив, след отмяната на полетите на Wizz Air и Ryanair. Хората вече са качени на правителствения самолет и летят към България, каза Пасев. Той похвали правителството за бързата реакция с полета, посланика и консула в Израел, които са помогнали за евакуацията на българските туристи от палестинска територия, където са били настанени в хотел във Витлеем.

Вижте още: