Извънредно! Маршрутът Дунав Ултра в Tоп 50 на Lonely Planet

700-километровото приключение с велосипед по поречието на Дунав, влезе в полезрението на световния туризъм.

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море - Дунав Ултра, влезе в годишна класация на Топ 50 препоръчани дестинации в цял свят за 2024 г., на "Библията" в пътешествията - гиганта Lonely Planet.


В обширен материал на Кристофер Коли за изданието cа представени множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие в неговата подкрепа - масово изминаване на Дунав Ултра на велосипед.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на Lonely Planet на международната дестинация "Дунавски лимес", като Дунав Ултра е посочен като поддържащ туристически продукт, предоставящ възможност за самоорганизирано пътешествие по "Лимеса" на територията на България на велосипед.

За връзката на Дунав Ултра с дестинацията "Дунавски Лимес" са спомогнали включването на емблематични тематични обекти в т.нар. "100 Дунав Ултра забележителности" - вкл. крепостта Баба Вида (бивша римска крепост Бонония, бел.ред.), Улпия Ескус - с. Гиген, легионен лагер Нове - гр. Свищов, Сексагинта Приста - гр. Русе, Дуросторум - гр. Силистра и Белоградчишката крепост.

Извънредно! Маршрутът Дунав Ултра в Tоп 50 на Lonely Planet

Дунав Ултра е единственият препоръчан от Lonely Planet туристически маршрут на територията на Източни Балкани, което прави постижението уникален по рода си пробив в сферата на туризма за България, предоставяйки възможност за развитие на региона по поречието на река Дунав и Добруджа в страната.

С включването в Топ 50 препоръчани дестинации на "Lonely Planet" за 2024 г., Дунав Ултра се появява на световната travel&adventure карта, предоставяйки нов хоризонт за туристическо развитие в сегмента на регионално и национално ниво.

Сред водещите институции и организации, партниращи на маршрута са Фондация Америка за България, Министерство на туризма както и множество общини вкл.: Брегово, Видин, Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Ценово, Две могили, Иваново, Русе, Главиница, Тутракан, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

През 2017 г. маршрутът Дунав Ултра е носител на Голямата награда - Иновация в туризма в Годишните награди на Министерство на туризма на Република България.

Извънредно! Маршрутът Дунав Ултра в Tоп 50 на Lonely Planet

* Дунавски лимес - изградената логистична военна и гражданска инфраструктура по поречието на река Дунав, очертаваща границата на Римската империя на континента, на североизток.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...