Дължат ни обяснение - кое налага изваждането на активи от Българския енергиен холдинг

Асен Василев дължи обяснение на българския народ, защо е обвързал Плана за възстановяване и устойчивост с изваждането на активи от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Асен е поставил България в крайно неблагоприятната ситуация да поеме ангажимент за подобна „реформа“ до 30 септември 2024 г.

Припомням, че кабинетът „Петков“ задължи държавата ни да намалява емисиите на топлоцентралите в Маришкия басейн до степен, че да ги затворим. Но друга възможна щета за държавата е, че Асен Василев практически изважда от БЕХ „Булгартрансгаз“ и ЕСО (Електроенергийния системен оператор).

Скандалът е, че всички дружества в БЕХ са защитени от приватизация. Асен следва да обясни кое налага изваждане от БЕХ на критична инфраструктура, а именно газопреносната и електропреносната система на нашата държава?

Защо това изваждане на дружествата се обвързва и гарантира от Плана за възстановяване и устойчивост?! Натиск за приватизация на тези две златни дружества винаги е имало, натиск отвън, натиск отвътре.

Но ГЕРБ все пак успяваха да управляват държавата без да унищожават активи, критични за националната сигурност. Вероятно и затова се наложи да им спретнат цветна революция.

Пред БНР

Вижте още: