Имаме право на своята енергийна независимост

България има право на своя стратегическа независимост - енергийна, икономическа и културна. Може - и трябва - да търгува и със Запада, и с Изтока, така че да извлича максимална полза. Идеологията не бива да е в ущърб на икономическа мощ и енергийната сигурност на страната ни.

От една страна, разходите за двата реактора и оборудването за АЕЦ “Белене” са “потънали” - няма ли втора ядрена централа те просто са чиста загуба и няма нужда да се налива още в черна дупка. Големият въпрос обаче е: защо се стигна дотук?

Защо, например, не построихме втората ядрена централа (макар и руска) и/или 7 и 8 блок, но френски или американски - парите и индустриалната мощ не миришат, просто те правят независим и фактор. А за някого това явно е проблем.

Затворихме чинно 4 блока в Козлодуй пак под външен натиск и нулева икономическа обосновка и суверенно стратегическо мислене. Купихме два реактора и ги сложихме на трупчета. Украйна, която е във война с Русия, иска реакторите, ние - не ги искаме. По-католици от Папата ще дойдем. Да не коментираме какъв крещящ пример за престъпна безстопанственост е под брезента да гние оборудване за 2 млрд. лв.!

Нали ще сме въглеродни неутрални - атомната енергетика е най-добрият вариант в битката срещу въглеродния отпечатък. Но не би. Нещо не се връзва.

Или нямаме нужда от ел. енергия: и то пред лицето на безпощадната и пак идеологическа електрификация: до 10 години бензинови и дизелови коли ужким няма да има. От къде ток, колко зарядни станции са нужни, за да не се превърне предвижването от А до Б в България в ад?

За да има развиваща се индустрия и икономически растеж, имаш нужда от повече енергия, не по-малко. Новите технологии само надграждат микса - изкопаемите горива пак дават 80 на сто от цялата енергия, която цивилизацията използва за светло, топло, производство, транспорт и лекарства - въпреки десетилетия и трилиони налети във ВЕИ.

Зеленият водород, слънцето, вятъра - допълват, но имат нужда от балансьор - въглищни и газови централи и от базови мощности, като ядрените централи, захранващи с енергийна “храна” машини и работеща икономика. Не само когато има слънце и вятър, а по-всяко време, с огромна концентрация и енергийна плътност.

За да няма отрицателни цени на тока в най-топлите части от деня, да речем, подривайки инвестицията във ВЕИ, имаме нужда батерии - литият за които е се намира в играчи изяло в орбита на Китай - Африка, Латинска Америка, Русия. Дали пряко или чрез дялове в компании китайците контролират по 90-ина процента от добив и преработка на ключови стратегически суровини за т. нар. батерии или солари като литий, кобалт и др.

На този фон очакваме сериозни ремонти на нашия 5 блок в Козлодуй, а сме поели ангажимент по ПВУ реално за няколко години да си приключим половината енергетика в лицето на въглищните централи. И още не сме предоговорили това самоубийство, за което въглеродният данък на ЕК (схемата за търговия с въглеродни квоти) е просто пореден гнил пирон в ковчега на енергийната ни сигурност.

Насилствената стратегическа слепота се наказва и това няма да се търпи дълго от интуитивния и икономически намачкан български народ - с какъвто и ПР да е заливан от сутрин до вечер.

Вижте още: