Незаконно ли се прави референдум за еврото?

Хайде сега малко скандално да отговорим на аргументите на шефа на БНБ, че е незаконно да се прави референдум за еврото, защото България е поела с валутния борд ангажимент да приеме еврото.

Първо, по времето на приемане на валутния борд нямаше евро, но имаше екю. Така че, беше направен избор дали България да върже националната си валута към хибридна валута, или да я върже към валутата на една от двете най-силни икономики по това време в света - Германия или САЩ. Изборът падна върху Германия, по две причини - първо, очакваното нарастване на икономическа свързаност при амбиция на България за по-тясна интеграция с Европа, и второ - разбирането, че Германия води много по-консервативна монетарна и фискална политика от САЩ.

Така че, не е вярно, че по идея валутният борд е връзване към "европейска" валута, той беше замислен като връзване към валута на най-силната икономика в света, което определено не е така в момента. В този смисъл, ако избирахме да правим валутен борд сега бихме избирали между щатски долар, британски паунд и швейцарски франк. Еврото щеше да е толкова приемливо, колкото SDR.

Второ, ако валутният борд е предполагал задължително приемане на националната валута към която е връзването, то нямаше да има нужда да стоим в него толкова дълго. Още на втората година щяхме да сме приели немската марка като национална валута. Никъде в документите за валутния борд не е записано, че България поема задължение да премахне националната си валута.

Трето, основната разлика между това дали има или няма валутен борд е в механизмите, с които той налага ограничения на монетарната политика. Конкретно, държава в борд не може да емитира национална валута, ако тя не е покрита изцяло с валутни резерви. Това означава, че държавата не може свободно да печата хеликоптерни пари. А сега да се замислим какво става при отпадане на това ограничение. В момента вече са изчерпани в голяма степен каналите за пряко крадене на пари чрез източване на държавни предприятия (не защото сме преборили корупция, а защото е на привършване това дето се източва).

Европа се усети и не ни дава толкова пари по програми, защото в България вместо да се откраднат 5% и да се инвестират 95% тенденцията е да се откраднат 99% и да се напиеш от мъка за оня 1%, че е "отишъл зян" и се е наложило да го инвестираме по предназначение), това означава, че като механизъм за източване остава единствено френетично теглене на държавен дълг и насочването на парите от него по линия на държавни поръчки, зелени сделки и други политически коректни "жизненоважни стратегически насоки" в приятелските кръгове, след което тези кръгове да се изнесат с парите навън и да ни оставят да погасяваме тези дългове, щото са "държавни", а за разлика от тях ние ще си останем в тая държава, дето ги е взела. Само и единствено валутният борд слага спирачка на този процес.

Четвърто, ако влизането в Европа е задължително приемане на еврото, остава въпросът защо Великобритания не прие еврото, при положение че е от основателките на ЕС? Съответно защо скандинавските държави не са изхвърлени от ЕС за неприемане на еврото? Да не говорим дали всички източноевропейски държави са го приели и дали неприемането му е довело до незабавно отстраняване на всички техни представители от Парламента на ЕС, от ЕЦБ, ЕСМА и т.н. щом е заплаха да не си на евро за това да имаш европейско представителство?

И пето, казват ни, че без евро няма чужди инвестиции. При положение, че ние сме на фиксиран курс към евро, то няма валутен риск лев-евро, ако това е единственото, спиращо чуждите инвеститори, а не корупцията, политическата нестабилност, икономическата изостаналост. Тези хора казваха как сега като Англия излезе от ЕС Лондонската борса ще фалира и целия бизнес ще се пренесе в Германия и Франция. Ами попитайте който и да е финансист точно колко това се случи.

Нека сме наясно, че нашите основни страхове са:

Първо, приемането на еврото от страна, която не е с производителност на труда поне на 90% от средната за Европа и ниво на доходи поне на 90% от средните в Европа носи рискове еквивалентни на тези, които се материализираха в Испания и Гърция.

Второ, влизането в еврозоната премахва валутния борд и открива вратите за галопиращ държавен дълг, амбиции за каквото виждаме вече съвсем ясно още сега и сме наясно колко много им пречи на управляващите това ограничение.

Трето, не виждаме причина да приемаме хибридна валута, от каквато изрично сме се отказали при създаването на борда, и ако трябва да премахнем националната валута искаме да има задълбочен анализ каква да я замени - щатски долар (като основна конвертируема валута), британски паунд или швейцарски франк (стабилни национални валути, които са на държави част от Европейското икономическо пространстно, но независещи в такава степен от "теглещи надолу" свръхзадлъжняли държави-членки), или евро.

Отказът да ни дадат възможност информирано да изберем бъдещето на България не е пътят към Европа, а е пътят, по който ни тласкаше Виденов - партийни решения налагани ултимативно, цената за която плащаме всички ние. Сега както тогава ние сме готови да отстояваме правото си на глас и бъдеще.

Вижте още: