Изборите в Нидерландия дават надежда за промяна в Европа

Нидерландия може да не е сред най-големите страни в ЕС, но определено е сред водещите във всяко едно отношение - от икономика до политически тенденции. Миналия уикенд там се състояха провинциални избори с напълно неочакван победител - създаденото преди само 4 години Движение на фермерите и гражданите (BBB), което възникна покрай протестите на земеделците и животновъдите срещу радикалната екологична политика на правителството.


BBB ще бъде най-голямата партия в горната камара на сената на Нидерландия. Основната й цел е пределно ясно заявена - връщане към политики, които засилват земеделието и индустрията и отхвърлят екстремния зеленизъм на статуквото.

Ако имаме малко повече късмет, това може да се превърне с повратен момент за целия Европейски съюз. В последното десетилетие съюзът загуби изключително много от икономическата си и политическа мощ, пренасяйки ги в жертва на безотговорни енергийни, екологични и социални политики.

Тук обаче искам да отбележа и бруталното ниво на манипулация и дезинформация, което демонстрира CNN със заглавието към новината. За тях не е важен демократичният и очевидно много масов избор на холандския народ, а това, че Тръмп и Льо Пен били подкрепили BBB. Намекът е пределно ясен...

Ако това е нивото на "водещите световни медии", значи имаме голям проблем.

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.