Набъбването на дефицита може да излезе извън контрол

Покрай призивите за немедлена военна помощ за Украйна и интелектуалното изпиране на потенциален "исторически компромис" в името на евроатлантическите ценности, се надявам партиите с десни политически претенции да се сетят и за състоянието на държавния фиск.

Поне те.

Точно тази тема, а не друга, трябва да е основният приоритет за всяка една политическа формация в новия парламент. Вчера на практика се провали емисия на държавен дълг. Търсенето беше много ниско, лихвите скочиха двойно, а служебното правителство толкова се уплаши от положението на пазара, че свали календара с планирани емисии до края на годината.

Ситуацията с държавния бюджет е сериозна, през последните три години се гласуваха едно през друго огромни увеличения на текущите разходи, с илюзорната презумпция, че рекордно високите данъчни приходи (и рекордно ниските лихви) ще са вечни. Тази ситуация много бързо се променя.

Необходимо е фундаментално преосмисляне на фискалните приоритети на държавата и, опасявам се, рязък завой в обратната посока. Сиреч, замразяване и дори съкращаване на някои от големите разходни пера в бюджета за следващата година. В противен случай набъбването на дефицита може да излезе извън контрол, което в контекста на скачащи лихви означава, че и нивото на държавния дълг може да стане неконтролируемо.

Да, нивото на държавен дълг у нас е много ниско спрямо БВП, но политиците не трябва твърде много да разчитат на това. Когато лихвите са високи и ликвидността на пазарите е много ниска, защото поради икономическа несигурност всичко е избягало към долара, дори държави с ниски нива на задлъжнялост може да се окажат неспособни да финансират дефицит.

В началото на 2009 Румъния е принудена да иска заем от МВФ, защото когато избухва глобалната финансова криза в края на 2008-ма съседката ни се оказва неспособна да осигури дългово финансиране на пазарите.

През 2008 държавният дълг към БВП е едва 12.3%, но Румъния страда от хроничен бюджетен дефицит, който е същественият проблем. Вследствие на това през 2009 държавният ѝ дълг почти се удвоява до 21.8% от БВП.

А тази седмица, в най-новия си доклад ООН пише, че настоящата глобална криза ще се задълбочи и вероятно ще е по-тежка от тази през 2008-2009. Всичко това го пиша с ясно послание - фискалната консолидация, стабилизирането и съкращаването на дефицита, трябва да е основният приоритет в момента. Политиците да му мислят. Защото, ако не го мислят, гражданите ще плащаме.

Вижте още: