Когато решенията се вземат неадекватно и без хоризонт

Вчера страните от ОПЕК+ договориха съкращаване на добива с 2 млн. барела на ден. Решението им веднага се отрази на петролните котировки – фючърсите на сорта „Брент“ поскъпнаха до 93 долара/барел.

Технологичните причини за това решение се коренят в няколко фактора: невъзможността на страните от ОПЕК+ да достигнат квотите за производство, които сами определиха през август и силно волатилните цени на сорта „Брент“ през последните няколко седмици. Рязък спад в цената му на практика означава намаляване на приходите за страните-производителки, а доста от тях разчитат именно на тези огромни финансови постъпления, за да поддържат икономиките си.

Тези постъпления обаче в момента зависят и от друг ключов фактор – колко бързо Китай и останалите „Азиатски тигри“ ще се отърсят от ковид-локдаун шоковете и дали ще има масирано световно унищожение на търсенето (demand destruction). Поради тази причина може да направим извода, че вчерашното решение на ОПЕК е продиктувано именно от тази несигурност и ценова нестабилност – те просто искат да отговорят максимално на всички предстоящи рискове за петролните пазари.

По-интересното е обаче дали САЩ ще продължат политиката си по допълнително пускане на количества чрез Стратегическия петролен резерв (Strategic Petroleum Reserve – SPR), с цел да успокоят пазара.

Проблемите тук са няколко. През м. март тази година администрацията на Байдън вече предприе такъв ход, който не успя да постигне първоначалната си цел – цените се задържаха на високо равнище. Отделно, целта на SPR е да контрира големи „дупки“ в предлагането – неговото създаване се базира на кризата с предлагането от 1973 г., в следствие на петролното ембарго от Арабските държави.

Да, но днес ситуацията на петролните пазари е коренно различна, най-малкото, защото самите Съединени щати вече са водещ производител и износител на петрол, т.е. не зависят толкова от внос от страните от ОПЕК. През 2005 г.

САЩ са внасяли 10,1 млн. б/д, от които 4,8 млн. б/д (48%) са идвали от страните от ОПЕК. През 2021 г. от 6,1 млн. б/д внос, едва 800 000 б/д са идвали от ОПЕК, което само доказва високата степен на енергийна независимост на Щатите.

Решението от м.март 2022 г. за пускане на огромни количества от Стратегическия петролен резерв доведе до лош резултат - днес количествата там са на исторически минимум - около 450 млн. барела.

Изводът: отново виждаме как политическите решения в икономиката и енергетиката са взимани с изключително къс хоризонт, недалновидно и неадекватно.

Вижте още: