Само консервативен кабинет има шанс за пълен мандат

Пред ГЕРБ има само 3 възможни опции: 2 са пагубни, а третата няма да им хареса. Опция 1: Не правят кабинет, било то защото не могат или не искат. Отиваме на 7-ми избори. ГЕРБ ще изгубят още 150,000 гласа, падайки под 400,000 избиратели и превръщайки се в средна партия. Бивши избиратели, видяхме, трудно се връщат. Това, даже, е малката щета. Голямата ще е, ако Радев се появи и ги помете с двойна разлика.

Тогава ГЕРБ приключват окончателно и безвъзвратно, като НДСВ. Опция 2: Правят кабинет, но той е още от същото. Същото, което българите, а вече и европейците показват, че не искат: безлична брюкселщина. Води го някой кух апаратчик, без авторитет и без визия. Говори се на българите за "експертност", "Иноуейв" и Зелен преход, в отчаян опит да се черпи легитимност от ЕНП и Брюксел. Такъв кабинет ще падне бързо, след което следва точка/опция


1. Опция 3: Единствената възможност за оцеляване - ГЕРБ да усетят накъде духа вятъра в Европа. Единственият управляващ кабинет на континента, който след 2 години на власт на тези избори не спадна в подкрепата си, а я увеличи, беше консервативният такъв на Мелони в Италия. Във Франция пък Макрон беше пометен, 2 към 1, от партията на Льо Пен.

ГЕРБ спешно трябва да усетят, че свършва ерата на Тимерманс и Макрон. Започва тази на Мелони, Льо Пен и...през ноември, евентуално пак Тръмп. Следователно ГЕРБ трябва да направят нещо, на което не знам дали са способни - рязък завой от безличната, показна, брюкселска либералщина. Да сформират отявлено консервативен кабинет, начело на който да застане авторитетен човек с ясна визия, а не празна, брюкселска папка за парлама. Кабинет, който да отхвърли Зеленизма и целия либерален пакет от глупости, които бяха на мода в Европа през последните 5 години. И от които самите европейци, а и българите, започват да се обриват.

Да подсигури границите, превъоръжи войската, балансира бюджета и зададе конкретни цели за извеждане на страната от демографската катастрофа, в която се намира. Единствено такъв кабинет има някакъв шанс да се ползва с доверие и, следователно, да издържи 4 години. Защото вместо от Урсула и пет НПО-та, ще черпи легитимност от българския народ. На който вече приказките за Урсула, Зеления преход, "малцинствените права" и "кохезионна политика" са му омръзнали до втръсване.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...