Санкциите са нож с две остриета

Ултиматумът на Путин газът от Русия за ЕС да се плаща в рубли води до поредна ескалация на санкциите. Този път - в обратна посока, от Русия към Европа.

Европейските лидери засега твърдо настояват, че няма да се съгласят - казват, че искането на Путин е в нарушение на договорите за доставка на газ, и това е така. Но същественото е, че Европа не иска да създава търсене за рублата - това до голяма степен би обезсмислило санкциите, които ЕС наложи на Русия.Проблемът за ЕС е, че рискът от спиране на доставките на газ вече става много осезаем. Ако не се съгласим на ултиматума на Кремъл - ще врътнат ли кранчето? Слава богу, отоплителният сезон вече на практика свърши и в краткосрочен план, дори да имаме спиране на доставките, няма да усетим особена болка. Следващата зима обаче е казус.

Приоритетът на ЕС сега трябва да е намиране на алтернативни доставки НА ВСЯКА ЦЕНА. Всякакви други приоритети, без значение какви, трябва да минат на заден план. Според Европейската комисия, теоретично възможно е в рамките на тази година ЕС да замени 2/3 от доставките на руски газ, които са общо 155 млрд. куб. м. годишно. И това може би е оптимистичният вариант.

Теоретично възможно значи, че като минимум би било много скъпо. Ще трябва да се конкурираме с Източна Азия за доставки от Близкия изток и Северна Африка, което означава трайно увеличение на цените. Ако някой се е надявал, че цените на природния газ ще се успокоят след тази зима - никакъв шанс. Следващата даже може да са осезаемо по-високи. Но в настоящия контекст ЕС най-вероятно няма друг избор.

Проблем е, че европейската газова инфраструктура е доста ограничена и разпокъсана отвъд връзките с Русия. Германия няма нито един терминал за втечнен природен газ, а Испания и Португалия, които отговарят за около 1/3 от цялостния капацитет за внос на втечнен газ в Европа нямат тръба, която да ги свързва с Франция. Могат ли да се оправят тези инфраструктурни пропуски за 6 месеца?

В случай на спиране на руските доставки, най-вероятно в някои държави като Германия ще е необходим ограничен режим на консумиране на газова енергия, поне за стопански потребители. Ще се наложат и немалко допълнителни държавни харчове, които да компенсират по-високите разходи за предприятия и домакинства - иначе, в някои държави ще се рискува "обществения мир", както се изразяват немските министри. Съществено пренасочване на средства от фонда на ЕС за възстановяване е много вероятно да е необходимо, за да се избегне рязък скок в бюджетните дефицити.

Не трябва да сме апокалиптични, няма буквално да умрем от студ ако руския газ спре за следващата зима. Но със сигурност ще трябва да плащаме повече и икономическото състояние на ЕС ще се влоши значително. Санкциите са нож с две остриета и от самото начало беше неизбежно да усетим болката на острието, което е обърнато към нас.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...