Инфлацията е свирепо наказание

Инфлацията е най-свирепото наказание за добродетелите у човека в съвременния свят. Тя е като цунами, което прегазва всичко в икономиката, градено с реални усилия, къртовски труд и съзидание.

Инфлацията е жестока разпра със основен човешки добродетел, а именно: склонността на човек да спестява. Високата инфлация буквално унищожава стойността на парите, спестени от хората, без значение каква е идеята на тези спестявания. Дали ще се инвестират в бизнес, дали ще се купуват потребителски стоки или просто са „бели пари за черни дни“ - всичко това се унищожава целенасочено и съзнателно. Няма ли спестявания = няма инвестиции. Нещо повече, няма ли спестявания, лека полека индивида губи своята самостоятелност.

(Производствената) инфлация е ад за бизнеса, защото той изкуствено е поставен под тежкото решение - дали да прехвърли все по-високите разходи за производство на крайните клиенти, дали да освобождава хора, дали да ограничава или спира производствени мощности. Ефектът от тези „дали“-та е еднакво вреден.

И за финал. Инфлацията е рай за централните банкери, правителствата и приближените до тях контрагенти. Чрез контролираната инфлация, най-често чрез необуздано увеличаване на паричната маса, но от скоро и чрез политическо завишаване на основни суровини и материали на „входа“ на производствата, правителствата топят дълга си без да се налага да правят каквито и да е болезнени структурни промени.

Освен това инфлацията е рай за елитите, защото когато се обезкървява конкуренцията им в лицето на mainstreet и средната класа, те имат много по-широк размах за концентрация на ресурси.

Изводът: не вярвайте на тези, които създават инфлация, че ще ви спасят. Колкото и да ви го повтарят в централните новини, че се грижат за вас с поредната държавна програма за публични харчове (нашите пари), всичко е прах в очите.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...