А защо не - съкращаване на данъци?

Налагането на таван на цените на стоки от първа необходимост няма да постигне нищо добро. Единствено загуби за производители и търговци.

Трябва да се спре раздухването на плашилото "спекула". С периодичните намеци за таван на цените всъщност може да се влоши инфлацията. Защото опасявайки се от предстоящи загуби поради налагането на такъв таван, търговци и производители могат да вдигнат цените сега, за да компенсират.

Таван върху цените на стоки от първа необходимост е същата глупост като мораториумът върху цените на тока. Ще правим социална политика чрез икономическото министерство. Не, не се прави така.

Вместо да атакува търговци и производители, нека правителството субсидира домакинствата като използва свръхприходите, които държавата сега събира. Инфлацията води до по-големи приходи за бюджета, които могат да се използват за такива социални цели, и това е много по-добра опция, отколкото тежестта да се прехвърля върху бизнеса.

Друга опция, която трябва да се обмисли, но уви не се, е съкращаване на данъци. Спокойно можем да свалим ДДС върху храните от 20% до 9%. Така или иначе вече го направихме за бебешките храни. Същото трябва да се обмисли и за енергийните стоки (акцизите също може да се съкратят).

Вижте още: