Ще се изсветли ли икономиката с приемането на еврото?

Как ще повлияе смяната на валутата ни, на огромни суми спестени пари /в лева от хората/, за които не са платени данъци ?

Тази тема тепърва ще се взема на въоръжение и представяна като "сребърен куршум" срещу сивата икономика, което е меко казано далеч от истината.

Личното ми мнение е, че ефектът с изсветляването се преекспонира също както и мераците за отпадане на таксите за превалутиране. Голяма част от радетелите за еврозоната сляпо вярват че ще плаща по-малко такси на банките и отказва да възприеме факта, че отпадането на една такса неизменно се компенсира с въвеждането на нова такава или увеличаване на останалите.

Ако сравните брутните приходи от такси в банковата система за деветмесечието преди въвеждането на ограничения за ставките по изходящи преводи и кореспондиращия период на 2022 г. можете да се убедите че досега те нарастват с почти 1/3. Та същото ще се случи и след отпадането на разходите за превалутиране.

Подобна е и ситуацията със скритите пари. Първо, защото на практика всяка сума може да бъде изпрана и предекларирана (срещу съответната такса) и второ, защото по-едрите играчи в сивия сектор не държат парите си в брой, камо ли в български левове.

Темата е дълга, но като цяло едрите пари се впрягат на работа. Не се прибират под възглавниците. В брой работят единствено по-дребните участници, но времето до 2024 г. е предостатъчно за да раздробят наличностите на по-дребни партиди и да ги превалутират без да привличат излишно внимание. Между другото, нали си спомняте как през 2005-2006 г. вървеше същия лайтмотив, че като влезем в ЕС проблемът с корупцията ще се реши от самосебе си. По една ирония точно тогава Борисов дойде на власт и си остана докато не го снимаха с пачки и кюлчета.

Ако пък не сте убедени в тази логика, опитайте да си спомните чие управление прокара инициативата. Същото, за което в доклада на ЕК пишеше че било свързано със значителна част от т. нар. "съмнителни транзакции", докладвани от банките. В черновата ва доклада даже бяха сметнали колко точно е тази "значителна част".

Вижте още: