Защо се радваме на растяща енергийна зависимост от трети страни

С безумните си енергийни политики Европа се прави все по-зависима от външни доставчици на енергия.

Търпеливо обяснявам защо и как се случва това вече почти десетилетие...

Онзи ден Президентът Байдън спрял издаването на разрешителни за нови проекти за втечняване и износ на газ в САЩ.


Причината? Климатът, разбира се! Това обаче се случва на фона на растящата зависимост на ЕС от внос на втечнен газ от САЩ в опитите ни да се освободим от самосъздадената зависимост от Русия.

Последствията могат да бъдат изключително неприятни за Европа, защото тенденцията за спад на цените на глобалния пазар на втечнен газ зависи преди всичко от наличието на повече предлагане. А то се ограничава. Това спира развитието и на целия останал свят и преди всичко - замяната на въглищата с газ в Азия.

Тоест, изключително лошо е за климата. Долната графика разбива и един политически наложен мит в последните 2 години - а именно, че Европа вече не внасяла руски газ.

Очевидно Русия продължава пряко да бъде третият (заедно с Алжир) най-значим източник на газ за Европа след Норвегия и САЩ.

А колко от останалия внос само минава търговски през друга страна между Русия и Европа, всъщност никой не знае.

Докато Европа продължава да: - затваря, вместо да отваря нови ядрени централи; - не добива значими количества газ на собствена територия; и - заменя с газ собствените си енергийни източници (въглища) чрез "пазарни" политики като скъпите въглеродни квоти, ще се радваме на растяща енергийна, а оттам и всякакви други форми на зависимост от трети страни.

Сами сме си виновни за това положение и все повече хора го осъзнават.

Дано това доведе до някаква промяна на евро-изборите през май!

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...