Тичане пред вятъра за проваленото влизане в еврозоната

По-наблюдателните вероятно са отчели, че група говорещи глави са активирани да вдигнат темата за имотен балон и твърде бърз ръст на кредита.

Постепенно медийният интерес става толкова голям (защото това са си и истински проблеми), че дори управителят на БНБ - Димитър Радев - се появи по националното радио, за да се обяснява.

С полу-уста да обещава затягане на лихвената политика чрез вдигане на минималните задължителни резерви на банките. Целият този театър изглежда малко странен за следящите имотния пазар и макрополитиката, защото: - отдавна други анализатори (независими, без спуснати поръчки, като Краси Петров) говорят за балон; - БНБ така или иначе затягаше МЗР, докато в банката не влезе Андрей Гюров.

Т.е. нито балонът е нещо ново, нито ръстът на кредита, нито (обратно на твърденията на Радев) има нужда от нови анализи по темата. Очевидно БНБ има анализи, щом вече прилагаше затягане на лихвената политика.

Всъщност публикуваха и голямо проучване на казуса с ниските лихви у нас. Между другото, част от евро-комсомолците, които сега искат действия от БНБ, до съвсем скоро обяснява, че банката не може да провежда собствена парична политика.

Левът бил хартийка, същото като еврото и т.н. Кретени. Какво е обяснението за тази подозрителна активност? Ако се окажа прав, и левът оцелее и след 01.01. 2025 г., в средите на властта ще започне голямото сочене с пръст - кой е виновен за поредния пропуснат срок.

Двете институции, премахващи националната ни валута са БНБ и МФ, съответно те ще трябва поемат и политическа отговорност.

На някого във Финансите му е хрумнало, че ще е добре виновните да са в банката - все пак там отговарят за инфлацията, а точно инфлационният критерий не е изпълнен, понастоящем с 4,2 п.п.

Обвиняваме БНБ, че са пропуснали балона и не са успели да овладеят цените - виновен е най-вече Радев, в МФ остават сухи. С други думи, наблюдаваме ПР акция на бездарието.

Никой не се е загрижил нито за кредита, нито за цената на апартаментите, нито пък за инфлацията. Пука им кой ще опере пешкира.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...