Защо се срива икономиката на най-богатата държава в Латинска Америка?

Аржентина, както повечето държави от Латинска Америка, е бивша испанска колония.

Тя получава независимостта си през 1816г., след няколко успешни битки срещу испанските колонизатори. Голяма заслуга за освобождаването на няколко държави в Латинска Америка, включително и Аржентина има ген. Сан Мартин. Негови паметници могат да се видят в тези държави, той е обявен за национален герой във всяка от тях.

Около 30 г., след обявяване на независимостта от Испания, Аржентина е раздирана от гражданска война и противоречия. След 1846 г. следва дълъг период на стабилизация и икономически възход. 

В този период много хора, предимно едри земевладелци, се замогват. Някои от тях отглеждат говеда и изнасят месо, други произвеждат различни растителни продукти. Тези новобогаташи се състезават във всяка сфера наживота, дори и в подготовката за смъртта. 

Строят, още приживе, огромни семейни гробници в едно гробище, което днес се намира в центъра на Буенос Айрес. В това гробище е погребана и Ева Перон, противоречива личност изиграла съществена роля в историята на Аржентина.

През периода на икономически възход, Аржентина се утвърждава като добро место за живот. 

Докато в Европа бушуват войни, Аржентина благоденства. По тази причина, много европейци емигрират в Аржентина, най-много са италиянците, но почти няма европейска държава, която да не е представена. Известен е и факта, че много германци, включително военни от третия Райх емигрират в Аржентина след Втората световна война.

Силно са представени и евреите, които са една от най-големите етнически групи. 

Така постепенно се сформира аржентинската нация. Хората на Аржентина, за разлика от тези в други латино-американски страни, са бели, приличат много повече на европейци отколкото на т.н. "латиноси". 

Ева Перон е много красива млада актриса, произхождаща от сравнително бедно семейство. Тя се запознава с Хуан Перон, още преди той да стане президент на страната. По-късно става негова втора съпруга. Като президентша е известна с това, че използва влиянието си върху Хуан Перон за да бъдат прокарани поредица от социални реформи. По това време т.н. "народ" получава много социални придобивки и права. Това е причината някои да се възхищават от Ева Перон, но...

По-късно се оказва, че тази реформа е направена без необходимите разчети в баланса на държавата. В резултата на това, аржентинската икономика започва да страда. Създадена е и една прослойка мързеливци от населението, които не смятат, че трябва да работят, но държат на социалните си придобивки. 

Левите идеи получават благоприятна почва за развитие.

Ева Перон почива на 30+ години от рак на гърдата. Хуан Перон се жени за трети път и променя политиката. Постепенно се отказва от социалните мерки, но това не е лесно. Той е бил на власт три мандата, а след смъртта му третата му жена идва на власт. Вече е съвсем ясно, че лявата политика не само не постига целите си, но вреди на държавата. В резултат на това, военна хунта прави преврат, отстранява президентшата и започва целенасочено и безпощадно да преследва всички с леви убеждения. Чистката е жестока и повсеместна. 

През този период има много убийства, хора изчезват и т.н. Децата на бременните жени с леви убеждения се отнемат и дават за отглеждане на други семейства, майките изчезват. 

Хунтата постепенно губи всякаква подкрепа от населението поради зверствата, които си позволява. За да излезе от ситуацията, правителството търси начин за отклоняване на вниманието. 

Предавяват се претенции за собственост към Фолкландските острови, които са собственост на Великобритания. Следва война с Великобритания, която няма как да бъде спечелена. 

В тази безсмислена война загиват много млади аржентински момчета, които са изпратени на сигурна смърта. След този провал, хунтата пада от власт и Аржентина става отново демократична държава, считано от 1983г. 

Последствията за икономиката на държавата, както и за хората в нея са много негативни. И днес някогашните деца, сега вече възрастни на около 40г. търсят родителите си. Символ за този процес е паметник в центъра на Буенос Айрес, около който са изобразени женски забрадки. Това са забрадките на изчезналите майки с леви убеждения по време на хунтата. 

За старт на икономическата разруха на тази иначе красива страна се смятат левите социални реформи по времето още на Ева Перон. В наши дни инфлацията в страната е средно 40% на годишна база. За тази година се очаква инфлация до 80%. 

Курсът на долара е нестабилен, има два различни курса един официален (в момента 1:170) и един търговски-реален (1:300+) (познато ни е от социализма). В страната има високо ниво на корупция (още от времето на Хуан Перон). Един от коствените признаци за това е факта, че например е забранено използването на телефони произведени от Епъл?! 

Причината е, че съществува договор със Самсунг, съгласно който телефоните на Самсунг уж се произвеждат в Аржентина, всъщност се брандират само там. Забраната за Епъл цели протекция на "собственото производство". 

Икономиката на страната е в лошо състояние, има нужда от твърда валута, но постъпленията от износ са недостатъчни. Единственото сериозно доходоносно перо в момента е свързано с износа на соя за Китай.

Като гледаме снимките от Буеное Айрес, ще ни е много трудно да повярваме,че тази страна е в много лошо икономическо състояние (по-лошо от нашето). Не трябва да се забравя обаче, че това са снимки от най-богатите квартали на Буенос Айрес, изградени в едно по-добро време.

Аржентина е католическа държава, но по-силната религия е футболът. Той служи за разтуха на хората от всички слоеве на обществото. Всички живеят с него, независимо от пол, възраст и положение в обществото, всички са запалянковци. Футболът ги обединява при победа, загубите се изживяват драматично. 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...