Зелената енергия е силно червена

В случай, че се чудите как най-ефективно да подкрепите комунистическия режим на Китай, тази инфографика ви дава ясен отговор:

Купете си електромобил или батерия за съхранение на ток!

Почти цялата верига на създаване на стойност в производството на батерии е доминирана от Китай. Шокиращо е нивото на доминация в анодния елемент - 64% от добива на графит, 100% от рафинирането и 91% от производството на аноди...

Алтернативен начин да финансирате режима в Китай е да си купите фотоволтаични панели - положението и там е много подобно. Причината е много проста - там имат най-много и най-евтин ток (основно въглищен!) и нямат много ограничения върху замърсяването с какво ли не...

За съжаление, такава е бруталната реалност на "зелената енергия" - тя е много по-червена от всичко друго, за което можете да се сетите. Например целия ОПЕК+Русия (над 15 страни) дават не повече от 35% от нефта в света, а въглищата почти навсякъде са плод на местен добив.

Всичко това не означава, че от електромобилите, батериите и панелите няма полза - напротив, първите са отлична опция за града (ако имате евтин ток и добре работеща система!), вторите и третите намират все повече смислени приложения, в които водят до реални спестявания на енергия и горива и т.н.

Цялата картина обаче е много сложна, а Европа болезнено изостава на фона на останалия свят.

Вижте още: