Зимата ни хвана по бели гащи. За кого точно е изненада?

Западните мейнстрийм медии започват да осъзнават очевидното:

- The Guardian отчитат очевидната връзка между цената на чистата енергия и замърсяването на въздуха: Скъпият газ и скъпият ток водили до използване на много повече дръвца, а освен това недобре отоплените домове се изпълвали с плесен.

Оказва се, че чистият въздух бил луксозна стока, която можем да имаме само, ако токът и газът са евтини. За кого точно е изненада това? 

- The Economist забелязват, че Русия ползвала енергията като оръжие: Европа била изключително уязвима и високите цени на ток и всякакви горива водели до ръст на заболяванията и смъртността. Например, проучванията показвали, че 10% ръст на цените на тока водели до 0.6% ръст на смъртността през зимата. А токът е скочил с 50-200% в сравнение с 2010-2020 г. - при това зимата тепърва започва.

Оказва се, че хич не е добре зимата да ни хване по бели гащи. За кого точно е изненада това? 

Единственият път към стабилно дългосрочно решение за Европа минава през огромни инвестиции в собствени източници на изобилна, надеждна и евтина енергия като всеки източник, способен да осигури такава, трябва да бъде използван.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...