АИКБ връчи Осмите национални награди „Икономика на светло“Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи Осмите национални награди „Икономика на светло“.

Отличията бяха раздадени на официална церемония в София Хотел Балкан, а гости на събитието бяха служебния вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, служебния министър на туризма Стела Балтова, служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова, председателя на НСИ Сергей Цветарски, изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков, председателя на ИСС Зорница Русинова и още много представители на бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.

Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика взе приза в категорията за „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“. Инициираният от асоциацията Закон за маслодайната роза, въвежда административна практика във връзка с контрола и спирането на износа и вноса на фалшиво розово масло. Номинирани в категорията бяха още Изпълнителна агенция по горите, Министерство на образованието и науката и Министерство на финансите.
Победител в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ стана Сдружение „Движение за национална кауза“. Отличието бе присъдено за разработването и стартирането на платформата Bulgaria Wants You, чиято цел е да бъдат привлечени български граждани от чужбина да се завърнат в страната и да се включат в местния трудов пазар. Платформата обединява усилията на бизнеса и местните власти като гарантира реални и сигурни работни места и допринася за ограничаване и превенция на недекларирания труд. Грамоти в категорията получиха още Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, Българска асоциация на заведенията и Фондация „Фридрих Науман“.

Българско национално радио, програма „Хоризонт“ и предаването „Неделя 150“ са тазгодишният победител в категорията „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика“. Те пребориха конкуренцията на разследващия журналист на bTV Мария Цънцарова, предаването „Следите остават“ по БНТ 1 и електронния вестник „Икономически живот“, които бяха отличени с грамоти.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чийто състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите се излъчиха чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.

Конкурсът има за цел да открои и награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивите практики. Така за поредна година АИКБ поощрява предприемането на активни действия в борбата с неформалната икономика и популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

АИКБ връчи Осмите национални награди „Икономика на светло“

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...