АОБР и БСП обсъдиха идеите си за посоката на бизнеса в БългарияАсоциацията на работодателските организации (АОБР) проведе среща с представители на БСП, сред които и лидера на партията – Корнелия Нинова с цел обсъждане на общите визии за развитието на бизнеса в България в условията на възстановяване на икономиката от пандемията.

От Асоциацията заявиха, че по 90% от темите, които са обсъдили, имат общи виждания. Сред главните въпроси, по които двете страни нямат различия, са присъединяването ни към Еврозоната и Шенгенското пространство, както и данъчния модел в страната. 

Корнелия Нинова заяви, че основните ангажименти на БСП са свързани с намаляването на административната тежест и ускореното въвеждане на електронно управление. Тя обърна внимание и на дългосрочната нужда от обвързването на образованието с икономиката с цел младите хора, които завършват определени специалности, да могат веднага да намерят реализация в българските предприятия.

„Разбира се, имаме някои различия – например имаме различно виждане по отношение на внос на работна ръка от трети страни. Ние сме по-скоро за това да се опитаме чрез закони да създадем възможност за израстване и за отглеждане на български кадри през средното до висшето образование, но това е един дълъг процес.“ сподели Нинова.

Двете страни са поели ангажимент за сътрудничество по отношение на антикризисните мерки, от които бизнеса все още има нужда, за да се стабилизира. Според БСП от една страна тези мерки са свързани с откриването на работни места, а от друга с преки стимули за развитие на бизнеса, изразяващи се в пряка помощ от държавата в различни посоки.

 

Вижте още: