1483248Проектите на „зеленото предизвикателство“ представи вчера Българо-американска кредитна банка в галерия Кредо Бонум. Арт инсталацията е  с наградените продукти в конкурса и е посветена на Световния ден на опазването на околната среда. Зелените идеи отново станаха приятен повод за  събиране на журналисти и „зелено – мислещи“ хора на едно място.  

Първото издание  на конкурса БАКБ Предизвикателство приключи успешно през април и три екипа от дванадесетте финалисти си тръгнаха с парични награди. Най-висока оценка от журито получи разработката Streebl на Божидар Христов и Боян Христов, които грабнаха премията от 20 хил. лв.  със своята иновативна стойка за велосипеди, заключваща автоматично рамката. 

Наградата от 3 хил. лв. отиде при Сабина и Божидар Максимови за проекта им ЗЕРА. Те предлагат решение за нулеви отпадъци от пластмаса, като осигуряват чаши за многократна употреба и логистиката им за големи събития. Третият отличен продукт е Заралийската занаятчийска работилница за млечни продукти на Мина Варджиева, която получи премията от 2 хил. лв. Тя ще организира занаятчийски обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло саламурено сирене в дървен калъп, домашно масло и кисело мляко. 

Към тях на събитието вчера се присъедини и Галя Георгиева със своите био сладка от  ягоди, малини и череши, които вече произвежда с марката  „Запечатано с любов“.  Финалистите разказаха за  развитието на бизнес проектите си и интереса на предприемачи и клиенти към техните продукти.

Финалисти в конкурса БАКБ Предизвикателство бяха 12 предприемачи, които в продължение на три месеца преминаха интензивно обучение. Сред най-добрите проекти имаше идеи за суперхрана от водорасли, мобилна автомивка за почистване без пара, ферма за охлюви,  иновативна маска срещу мръсен въздух, електронни бизнес картички и още много страхотни  идеи, които очакваме да бъдат реализирани и да променят бъдещето….

Вижте още: