1483217Конкуренцията бе оспорвана – за първи път в историята на конкурса има присъдени две трети награди

На официална церемония, късно снощи, бяха обявени победителите в четвъртото издание на инициативата Иновация в действие 2017/2018, организирана от „Солвей Соди“ АД и от  „Аурубис България“ АД като основен партньор. Официални гости на събитието бяха дипломати, представители на браншовите организации, бизнеса и държавните институции. 

Големият победител в четвъртото издание е Мария Юрукова.Проектът ѝ „Плети с тениска“цели да намали текстилните отпадъци в България, като същевременно се стреми да повиши информираността сред населението за последиците от текстилната индустрия. В рамките на проекта Мария събира стари тениски, които преработва и рециклира в прежда. С преждата изработва интериорни аксесоари за дома и офиса като пуфове, възглавници и прочие. Наградата, която печели Мария Юрукова, е участиев лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюкселпрез 2018 г. Тя беше връчена лично от Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България. 

Второ мястои Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute, спечелиНеделина Паянева с проект„Настолна игра с български фолклорни мотиви“. Това еигра с мотиви от българските митове, традиции и фолклор.  Различни елементи от играта имат образователен характер и ще са не само забавни, но и обучителни. 

За първи път в историята на „Иновация в действие“ журито присъди две трети награди. 

Първата от тях бе отредена на Стефан Григоров, с проект„Мотивация и обучение на човешките ресурси чрез VR технологии“. Проектът на Стефан е насочен към подготовка на новопостъпили служители в дадена компания. Благодарение на измислената от него технология те ще се обучават в неформална обстановка посредством виртуална реалност.

Втората трета наградаотива при екипа на Любомира Костова, Калоян Николов, Иван Стоянови проекта им „3D culture“. Това е проект за интерактивен мобилен музей, в който изложбите се представят посредством миксирана и виртуална реалност. Спечелилите трето място ще могат да завършат курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.  

„Решението на „Солвей Соди“ да стартира инициативата е базирано върху нашите ценности и политиката ни за социална отговорност. Четири години ние помагаме на младите хора да развиват знанията и уменията си в областта на предприемачеството и иновациите. Вярваме, че тези иноватори ще са факторът, който ще движи обществото напред“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД. 

„С „Иновация в действие" ние инвестираме в бъдещето. 150-годишните традиции на „Аурубис“ и 60-годишната история на завода ни в България са ни научили, че трябва да предаваме щафетата напред. Талантливите млади хора, които подкрепяме сега, са утрешните иноватори и предприемачи на България“, сподели Анелия Димова, ръководител „Човешки ресурси Югоизточна Европа“ в „Аурубис България“ АД. 

Инициативата „Иновация в действие“ е повече от проект. Това е мисия и визия за утвърждаването на едно по-добро общество и за подкрепата на младите хора. Защото именно младите са тези, които ще водят света ни към едно по-добро, по-светло и по-устойчиво бъдеще“, каза Н. Пр. Франсоа Бонтанв обръщението си към финалистите в инициативата.  

По време на церемонията по награждаване бяха обявени и резултатите от социалната кампания, част от „Иновация в действие“. В рамките на работилниците участниците от София избраха да подкрепят проекта „Заедно в час“, а тези от Варна и посредством онлайн платформата подкрепиха Социалната чайнавъв Варна. 

В инициативата през 2017/2018 г. участие взеха над 170 млади хора от България и чужбина. От тях 100 бяха избрани да участват в сесиите онлайн и в градовете София и Варна. Тази година участниците трябваше да развиват идеи в три основни направления, а именно „Иновации за ефикасно използване на ресурсите“, „Дигитална трансформация на българската култура и традиции“и „Образование“.

През годините в обученията, част отакадемия „Иновация в действие“, са преминали над 400 млади хора с интерес към иновациите

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...