Бизнес закуска на Посолството на Финландия в България

Обучението, подобряването на сътрудничеството между бизнеса и университетите, и необходимите реформи в трудовото законодателство и политики и в българската държавна администрация бяха сред ключовите теми на бизнес закуска, организирана от Посолството на Република Финландия с домакин Карготек България

Cargotec Business Services, центърът за споделени бизнес услуги на финландската компания Cargotec (Nasdaq Helsinki: CGCBV), водещ световен доставчик на решения за обработка на товари, който има за цел да се превърне в глобален лидер в устойчивото управление на карго потоци, бе домакин на традиционната бизнес закуска, организирана от Посолството на Република Финландия в България. Посланикът Н. Пр. г-жа Кристиина Кувая и почетният гост на събитието г-н Фабрицио Зарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия, обсъдиха перспективите и предизвикателствата пред бизнеса, както и възможностите за сътрудничество с българското правителство в различни области.

Някои от основните засегнати теми бяха належащата реформа в държавната администрация, подобряването на партньорските отношения на бизнеса с висшите учебни заведения, възможните подобрения в трудовото законодателство, които ще улеснят бизнеса и необходимата реформа в системата за обществените поръчки.

Сред участниците в събитието бяха представители на финландски компании, опериращи в България, сред които Cargotec, Kone, NOKIA, Nordic Recruitment, Centry Global Group, Lindström и FCG Povvik.

„Наистина съм щастлив, че Cargotec пое домакинството на това събитие. Като финландска компания, успешно развиваща се в България, ние оценяваме високо усилията на Посолството да обедини финландската бизнес общност в страната и да ни подкрепи в желанието ни да изразим позициите си в различни области. Това прави възможно гласът на бизнеса да бъде чут по-ясно също и на правителствено ниво. По този начин ние можем заедно да добавим стойност към българската икономика и развитието на страната“, сподели Миклош Шмит, глобален ръководител на Cargotec Business Services.

Фабрицио Зарконе представи най-новата макроикономическа прогноза за България на Световната банка и разкри повече за дейностите, които в момента се осъществяват съвместно с правителството в различни сектори като трудовото законодателство, енергетиката и декарбонизацията, подобрения във функционирането на институциите, капацитета на публичния сектор и др.

„Световната банка развива партньорство с България в продължение на три десетилетия. В последно време ние фокусирахме нашето сътрудничество в областта на институциите и хората с цел да ускорим сближаването с европейските стандарти. Очаквам с нетърпение да засилим съвместната работа с правителството на България. Ще продължим да споделяме своите солидни знания с хората в публичната администрация в страната, което се надяваме да донесе дългосрочни ползи за България“, каза Зарконе.

Вижте още: