Българин поръча най-много бургери в Югоизточна Европа

Рекордьорът поискал да му доставят 1181 от любимите сандвичи  през Glovo

Българин се оказа шампион, след като поръча огромно количество бургери. Клиентът поискал да му доставят 1181 броя от любимите му сандвичи през Glovo в рамките на изминалата година и така поставил неочакван рекорд в Югоизточна Европа.


Любопитната статистика беше представена от компанията по случай Световния ден на бургера, който се отбелязва на 28 май. От данните става ясно още, че за изминалата година консумацията на бургери в България се е увеличила с 60%, когато в страната ни e доставен внушителният брой от 1 153 433 сандвича.

Поръчката с най-висока стойност, включваща бургери, е била в размер на 488 лв. Тя е заявена от потребител в София, който получил 35 двойни чийзбургера. Любопитен факт е, че денят с най-много поръчани бургери през 2022 г. е бил международният ден на жената, 8 март.

През изминалата година бургерът се циментира като една любимите храни у нас, а най-предпочитаната верига за поръчки сред българите е Hesburger. Страната ни е на 11 място по поръчка на бургери сред всички 25 страни по света, в които Glovo оперира и на 4 място в Югоизточна Европа. Най-предпочитани от българите са били пилешкият бургер, следван от чийзбургера и бургера с бекон. От статистиката става ясно, че през изминалата година консумацията на веган бургери в България се е увеличила със 159%, спрямо 2021г.

Бургерът е една от най-обичаните и популярни храни по целия свят, заради своите вариации и бързо приготвяне. Сандвичите могат да бъдат „сглобени“ с различни продукти, включително да бъдат направени по вегетариански и веган рецепти.

Въпреки че се свързва с модерната американска кухня, първообразът на бургера може да се открие в монголските военни казарми на Чингис хан. Името на апетитното ястие пък идва от германския град Хамбург, където, още през 1758 г., се приготвяли подобия на сандвичи с мляно месо.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...