Френската EDF и словашката JAVYS подписаха споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика

Френската EDF и държавната енергийна компания на Словакия JAVYS подписаха рамково споразумение за сътрудничество за развитие на ядрената енергетика на страната, включително изграждане на нови големи (конвенционални) атомни мощности и малки модулни реактори.

Споразумението е постигнато по време на официалното посещение на министъра на икономиката на Словакия Петер Довхун в Париж.


Главният изпълнителен директор на JAVYS Павол Щулер коментира, че то е следствие на подробни технически и търговски дискусии за потенциално сътрудничество, по- интензивен обмен на информация в областта на новите ядрени технологии, за да се оцени пригодността им за включване в словашката енергийна мрежа.

Словакия има четири ядрени реактора в търговска експлоатация. В АЕЦ „Моховце“ работят първи и втори енергоблок, а трети бе свързан към енергийната мрежа през февруари т.г., докато четвърти е в процес на изграждане. В АЕЦ „Бохунице работят трети и четвърти енергоблок.

По-рано тази година компанията Jadrová Energetická Spoločnosť Slovenska – съвместно предприятие между JAVYS и чешката ČEZ, подаде заявление до ядрения регулатор на страната за разрешение за площадка за нова атомна централа в близост до АЕЦ „Бохунице“.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...