Индустрията с нов рекорд през април

Въпреки всички шокове, кризи и пророкувания, през април индустрията достигна нов рекорд - най-висок индекс на производството в преработващата промишленост откакто има данни. Интересно е, че въпреки всички шокове, темпът на растеж се увеличава и достига 17.8% на годишна основа, в сравнение с 13.1% през март и 12.1% през януари и февруари. Още по-интересно е, че почти всички отрасли на индустрията отбелязват растеж на годишна база, с минимални изключения като кожа, каучук, основни метали, при които има незначителен спад.

Има забавяне в енергетиката и добивната индустрия през април - макар че и двата сектора продължават да отчитат растеж на годишна основа. Вероятно при енергетиката става въпрос за сезонни фактори, тъй като април беше по-топъл тази година и съответно топлофикациите са били по-малко натоварени. Но електроенергетиката работи с максимален капацитет и се възползва от възможностите да изнася ток на високи цени на международните пазари.

Не са лоши данните и от други отрасли. Туризмът продължава да отчита над 100% растеж (от ниска база през 2020-21 заради пандемията). Строителството леко спада на годишна основа (2.4%), най-вече заради забавяне на инфраструктурните проекти. Търговията на дребно се забавя, но продължава да отчита солиден реален растеж на годишна основа (5.7%), което също е забележително предвид инфлацията.

Източник на данните: НСИ

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...