1482167300 ученици и студенти показаха на щанд в НДК своите продукти и услуги, а най-добрите си тръгнаха с престижни награди 

София – VICEM от ПМГ „Баба Тонка“, Русе, с ръководител Нели Тихомирова стана „Най-добра учебна компания на България 2018“ със своята разработка-иновация в сферата на агроинженерството и органичната растителна защита. VICEM са Елена Михайлова, Виктория Пенчева,Михаела Дакова, Виктор Дяков, Константин Динков – ученици от паралелките с интензивно изучаване на биология и на математикав ПМГ. Продуктът им спомага за намаляване на употребата на вредни пестициди и запазване на почвеното здраве – малки капсули, състоящи се от желатин, вода и етерични масла, които се поставят около корените на растенията и ги предпазват от различни вредители. За по-големи земеделски площи поставянето на капсулите става автоматизирано чрез дрон, който облита насаждението и отпуска нужното количество капсули на всяко растение. Учебната компания е разработила и уебсайт със съвети към земеделците,който дава информация кои разновидности "биопестицида" са най-подходящи за отблъскването на различните видове вредители. Продуктът адресира и проблема с изчезването на пчелите, за който основна причина е прекомерната употреба на химически пестициди в земеделието днес. 

Учениците получиха приза на официалната церемония по награждаване на участниците в 10-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който нестопанската образователна организация Джуниър Ачийвмънт организира на 1 и 2 юни в София под патронажа на Министерството за Председателството на България на Съвета на ЕС. VICEM ще представят България на международното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа, което ще се проведе в средата на юлив Белград, Сърбия. VICEM заслужено получиха и плакета „Предприемачи на бъдещето“,връчен им от основния партньор на форума тази година - евродепутата от ЕНП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Владимир Уручев. Той покани екипа да посети Европейския парламент и да вземе участие в Европейския конгрес на младите фермери през есента на 2018 г. в Брюксел.

Учител на годината на JA България станаЛилия Чаушева от СУ “Г. Бенковски“  в Пазарджик, за изключителни заслуги, като активен преподавател и обучител по програми на JA и неизменен посланик на мисията и предприемаческия дух на Джуниър Ачийвмънт.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов връчинагрдадата за най-добре работещо по предприемачески програми столично училище за 2018 г. на 119. СУ „М. Арнаудов“. Приза получи лично директорът на училището и бивш заместник-министър на образованието и науката Диян Стаматов.

Първо място в категорията „Най-добър стартъп“ и чек за $5000 си поделиха 17-годишният  Георги Мутафчиев от KNNECT.ME, който взе участие в отворената програма JA StartUpза студенти и Next Levelот УНСС – Лазар Джамбазов, Слави Спасов, Цветелин Николов, Йонко Минев и Валентин Недев. Георги Мутафчев (KNNECT.ME) получи и наградата на евродепутата Андрей Новаков, „Най-перспективен стартъп“ за своята концепция за дигитализиране на бизнес картички в системаот QRкод и приложение, която актуализира информацията за притежателя й и спестява вече остарялата практика да се разменят хартиени визитки. Next Levelпредлагат решение за работодателите – при наемане на нови хора да използват все по-широко навлизащата геймификация за избор на правилния кандидат,чрез тестване на качествата му в игра и влизане в роля. Ситибанк България и фондация Сити, водещ партньор на JA в осъществяването на програмите „Учебна компания“ и JA StartUp, осигуряват финансиране за двете идеи – по 2500 щ.д. JA България ще осигури на стартъпите консултации, менторство и коучинг,чрез своята дъщерна компания The Edge и възможност да работят в споделеното работно пространство на JA в София тех парк, JA Startup Hambar през следващите 6 до 12 месеца. 

Второ място при учениците зае Future Inovations от СУ „П. Яворов“, Плевен (Александър Александров, Димитър Александров, Ангел Блажев, Любослав Кирилов, Ивелин Павлов Граматиков), с ръководител Иван Бенков.Учебната компания получи сребърните медали от заместник-министъра за Председателството на България на Съвета на ЕС Олег Петковза разработката на здравословен хранителен продукт Healthy Yogurt – произведен от натурално краве мляко, с активни добавки пектин, канела и пчелен мед. 

На трето място се класираха Scratch Bag от 1. АЕГ, София (Теодор Даскалов, Кристиана Михайлова, Константин Николов, Джулиана Василева, Рая Недялкова), с ръководител Пенка Прокопиева.  Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова връчи бронзовите медалина екипа за техния продукт – единствените на пазара подаръчни торбички с поздравителна картичка в едно, която се разкрива чрез изтъркване. 

Кой избра победителите? 

Журито, което определи „Най-добра учебна компания на България 2018“: 

Александър Миланов, Национална пациентска организация

Ангелина Пенкова, Chaos Groupи алумни на JA Bulgaria

Борис Колев, предприемач, създател на DigiMark Ventures и алумни на JA Bulgaria

Борислав Тодоров, ОББ Интерлийз

Боряна Бошнакова, коуч по лидерство 

Илона Кръстева, коуч

Таня Христова, кмет на Община Габрово

Цветелина Петрова, Столична община

Елица Моллов, JA България

 Журито, което определи „Най-добър студентски стартъп на България 2018“: 

Георги Къдрев, предприемач, създател на Imagga и алумни на JA Bulgaria

Надя Василева, Председател на BG Staffing асоциацията и член на УС на JA Bulgaria

Станислава Танева, управляващ директор на Ситибанк за България и член на УС на JA Bulgaria

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria

По време на официалната церемония Министерството на икономиката, с което JAпопуляризира предприемачеството в училищата по изкуствата и спорта, връчи наградите в ежегодния конкурс за лого на търговска марка БРАНДИКО. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов награди с първо мястов конкурса учебната компания Cushiez (Галин Генов, Кристиян Николов, Петър Зяпков, Рикардо Валенте, Ивайла Текелиева)от ЦЛПР ОДК – Пловдивс ръководител инж. Огнян Димитров. Екипът произвежда и продава мултифункционални конвертируеми възглавници за пътуване.

JA покани водещи журналисти да избератмладежки стартъп, който да получи наградата на медиите за млади предприемачи „Малки стъпки към успеха“.В медийното жури участваха Филипа Иванова (БНТ), Димитър Вучев (ТВ Европа), Велислава Попова (Дневник), Евелина Павлова (ФМ+ и мрежата училищно радио Teen Station), Таня Кръстева(Bloomberg), Катина Костова (Economy.bg), Даниел Василев (Forbes), Дарина Черкезова (Кариери), блогъра Василена Вълчанова (Valchanova.me) и Татяна Митова-Пройчева, съветник по медийната политика на министър Лиляна Павлова. Наградата отиде при най-младия екип, който се представи на форума, Master Minds от ПМГ “Баба Тонка“, Русе(Божидар Абаджиев, Лилия Енчева, Дарина Добрикова, Илина Маринова, Кристиан Коларски) и учителя им, Нели Тихомирова. Деветокласниците разработват услуга, кол център, чрез който с превод в реално време да се осъществява вербалната комуникация между нечуващите хора и служителите в различните институции – към бизнес начинанието на учениците вече са проявили интерес една банка и една държавна институция. 

Фондация Метлайф и Метлайф България наградиха една учебна компания с плакет „LifeChanger“ и чек за 2500 лева. Венцислав Арнаудов, генерален мениджър на Метлайф Сървисис България, поздрави екипа-победител в категорията –Green Energy Saving, ПГТ „Н. Й. Вапцаров“, Враца (Пламен Начев, Борис Новоселски, Николай Ефтимов, Тодор Тодоров, Мирослав Петков),с ръководител инж. Християна Ценовска. Учебната компания е разработила устройство, което работи на принципа на вентилацията с вграден филтър и пречиства въздуха в работните помещения. 

Сосиете Женерал Експресбанк избра Техно Джуниър от ПГВМ „Проф. Д-р Г. Павлов“, Добрич(Джемил Юсуф, Марин Тодоров, Михаил Недялков, Осман Исмаил) за своята награда „Предприемачески дух“. Михаил Комитски, управител на Сожелийз България и Сосиете Женерал Факторинг, обяви и допълнително поощрение за ученическия екип – производител на течна биотор – и добави към плакета парична награда от 1000 лева, осигурена от компанията. 

Д-р Росен Димитров от Novartis връчинаградата „Вдъхновение за здраве“ на Xagonвъзпитаници на инж. Огнян Димитров от ЦЛПР ОДК – Пловдив(Евелина Стайкова, Натали Димова, Габриела Костадинова, Ралица Тачева, Магдалена Гунчева). Дамският екип адресира проблема с качеството на въздуха със създадения от тях „Прахосмук“, въздухопречиствател, пригоден за работа в затворени помещения.

Традиционната награда на Nestle за „Най-добра маркетингова стратегия“ отиде при студентски екип – Veloxoft от СУ „Климент Охридски“(Станислав Димитров, Петър Благов, Александър Пенев). Изпълнителният директор на Nestleза България Емануел Артур награди екипа за тяхната платформа Food Chain, която позволява на магазини и ресторанти да предлагат на крайни потребители храни със скоро изтичащ срок на годност на по-ниски цени.  

Coca-Cola HBC България, партньор на JA в реализацията на програмата „Дай старт на успеха“, връчи едноименната награда на ВОСХОД от 19. СУ „Елин Пелин“, София(Мартин Даскалов, Александър Стойнев, Велин Никифоров, Мартин Иванов,) с ръководител Калин Радулов. Учебната компания получи наградата от Ангелина Григорова от Кока Кола ХБК,за разработката на онлайн платформа за фрилансъри, свързваща млади хора с умения в различни области и малкия и среден бизнес, който се нуждае от професионално свършена работа на ниска цена. 

A1 България даде награда в категория “Go Digital” на NOETIC от ЕГ „Иван Вазов“, Смолян(Румислав Гаджев, Иван Иванов, Иван Бончев, Koстадин Кицовски), с ръководител Калинка Атанасова. Екипът получи признание за разработката на приложение, което сканира големи по обем текстове и извлича съществената информация от текста в няколко реда. Директорът ЧР Миглена Узунова и Петър Иванов от А1 България връчиха и поощрителна награда на Next Levelот УНСС и поканиха и двата екипа на специално организирана за тях лятна менторска програма за развиване на идеите и тестването им на пазара.

Иво Русев връчинаградата на Telelink „Най-висок технологичен потенциал“ на Retyres от ПМГ „Баба Тонка“, Русе(Ивелин Ченков, Георги Саджеклиев, Елиязар Ганчев, Максим Къснеделчев), с ръководител Нели Тихомирова. Екипът рециклира автомобилни гуми, от които добива пиролизно масло и газ за промишлени нужди и технически въглерод с разнообразно приложение.

SAP връчиха наградата за иновация на INVICTA от ПАГ „Гео Милев”, Русе(Бетина Минкова, Даниела Карагьозова, Цвета Йорданова, Луиза Бодикян) и техния учител Ралица Чакърова. Дамският екип е разработил „саксия“, която работи по метода „аквапоника“ – аквариум с декоративни рибки, върху който е поставен специален съд с филтър, пълен с глинени топчета – керамзит и зеолит, в които се засажда растение. Този състав замества почвената смес за цветя, а водата циркулира, като чрез помпа мръсната вода се засмуква от аквариума и се извежда в съда, където са засяти цветята. Керамзитът и зеолитът пречистват водата, корените на растенията усвояват минералните вещества, а вече пречистената вода се връща обратно в аквариума.

Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ е финал за учебната година на програмите “JA StartUP”и „Учебна компания”на JA, призната от Европейската комисия още през 2006 г. за най-добрата практика в обучението на млади хора по предприемачество. В инициативата се включиха най-добрите 11 студентски стартъпа и 32 учебни компании от общо 115, които бяха създадени през учебната година в училища в цялата страна.

„Образованието по предприемачество е необходимо на всеки млад човек, защото възпитава и развива новите умения, тези, които ще помогнат на младите хора да се реализират на пазара на труда, но също и да намерят своето лично удовлетворение от това да развиват потенциала си. България има нужда да развива предприемаческата нагласа и иновациите“– каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JAБългария. 

По време на церемонията на 2 юни в НДК JAБългария връчи специални наградипризнание за няколко от водещите бизнес партньори на организацията – специален благодарствен плакет за CitiБългария за 15 години изключително партньорствов образованието по предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. Другите отличия бяха за бизнес доброволците на Citi, MetLifeи NN. Всеки от корпоративните екипи е участвал през 2017/2018 учебна година с над 20 бизнес доброволци в две или повече програми на JAБългарияи е инвестирал между 50 и 100 часа труд в преподаване и работа с ученици в клас по теми, свързани с предприемачество и финансова грамотност. 

Партньори на форума през 2018г. бяха Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС, Владимир Уручев от ЕП, Citi и Фондация Citi, MetLife България и Фондация MetLife, Министерство на икономиката,Столична община, Coca-Cola HBC, Societe Generale Expressbank, Oracle Academy, Nestle, SAP, Novartis, Telelink, A1 България, Андрей Новаков от ЕП, Coca-Cola и Банкя,Aladin Foods, Roobar,HP, Career rEvolution.

 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...