Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив независима от природен газ

Компанията даде официален старт на разширението си, ще изгражда първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие

В сертифицираната Умна фабрика в Пловдив на Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, се състоя церемонията по първа копка на разширението на завода.

Предстои създаването на три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи, с които общият обем на продукцията на компанията у нас ще нарасне с близо 30%, като ще бъдат открити 100 нови работни места. В същото време Schneider започва изграждането на първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие, което ще направи умната фабрика изцяло независима от природния газ.

На церемонията по първата копка присъстваха официални лица, сред които и заместник-кметът на община Пловдив г-н Георги Титюков, представители на местните власти, медиите и партньори на компанията.

“От свое и от името на кмета на община Пловдив г-н Здравко Димитров, искам да ви поздравя със стартирането на тази инвестиция, което в тези тежки времена е много важно за устойчивостта на всеки бизнес. Използвам случая да изкажа и благодарността на община Пловдив към това, което правите за развитието на целия регион, защото отваряте своите врати за много настоящи и бъдещи инвеститори, защото показвате добрия пример, че тук на местна почва в и около Пловдив може да се развива един много успешен бизнес, който произвежда продукция за целия свят. От сърце ви желая много успехи и да продължаваме да развиваме съвместно Пловдив и региона“, сподели г-н Георги Титюков.

През полседните три години Schneider Electric бележи значително развитие на дейността си в България. През 2019 г. фабриката в Пловдив получава сертификат за Smart Factory и се подписва споразумение за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции. Чрез него българският завод става демонстрационна фабрика за иновативните процеси в производството за 14 държави и за потенциални инвеститори у нас.

„Днес е особено важен за всички нас ден, защото поставяме началото на строежа на така дълго планираното разширение на Умната ни фабрика в Пловдив. Schneider Electric е изключително динамична компания. Нашият основен фокус винаги са били хората и технологиите и как чрез високите технологични решения, които създаваме да разгръщаме нови възможности за обучение и по-висока квалификация на екипа ни.

Зад всичките ни постижения стои именно професионализмът на целия екип на Schneider Electric в България и искам да благодаря на всички мои колеги за отдадеността, упоритостта и мащабните положителни промени, които постигаме заедно.“, сподели Радослав Кошков, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Като най-устойчивата корпорация в света за 2021 г. Schneider Electric има ясни ангажименти за въглеродна неутралност и NetZero до 2030 г. По време на разширението на Умната фабрика в Пловдив се правят важни стъпки за декарбонизация на дейностите.

В този контекст Мария Топчийска, изпълнителен директор на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, постави акцент върху иновацията в завода, свързана с използването на геотермална енергия като начин за постигане на пълна независимост от природен газ. „Предвиждаме изграждането на геотермална система, като термопомпени агрегати ще използват температурата на геотермалните води и ще произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно.

В преходните сезони термопомпените агрегати ще осигуряват чрез постоянната температура на земята пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл. При активно охлаждане топлината на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода, като по този начин ще постигнем над 70% икономия на електрическа енергия.“

Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив независима от природен газ

Главен изпълнител на цялостния проект на разширението е Сиенит строителна група, а геотермалната система ще бъде изградена също от българска компания - ReEnergy Engineering. Иновацията е от затворен тип и не черпи термални води, а използва само земната температура. Такъв тип системи са не само по-иновативни, но и по-екологични. Те не променят естествения воден цикъл, за разлика от системите, които черпят и връщат вода в подпочвените слоеве.

Само две години след като заводът получи международния сертификат за Smart Factory вече над 70% от процесите в него са автоматизирани. С разширението и внедряването на новите три производствени линии този дял ще продължи да нараства. Към настоящия момент в производствената база на Schneider Electric в Пловдив се произвеждат над 40 милиона автоматични прекъсвача годишно, които осигуряват постоянна защита на хората от близо 30 държави в сградите, където те живеят, учат и работят.

Вижте още: