Умни роботи произвеждат качествени български мебели

Все повече компании от сектора инвестират във високи технологии и софтуер, за да останат конкурентноспособни

Все повече български компании използват роботизирани системи и дигитализират своето производството на качествена мебелна продукция. Имат ли наистина приложение високите технологии в дървообработващата и мебелна индустрия, която е със съхранена вековна традиция и наследственост от времето на старите възрожденски майстори? Роботизацията и автоматизацията всъщност не са нещо непознато за фирмите от сектора. 

Напротив, част от нашите мебелни компании са високотехнологични и в цеховете тежкият физически труд отдавна е заместен от автоматизирани производствени системи и оборудванеИндустрията от годиниима опит и произвеждамебели с помощта на съвременни модерни технологии.Доскоро тези роботизирани и автоматизирани системи  бяха достъпни основно само за компаниите с по-мащабно производство, но сега пътят към модернизация предстои и за средните и по-малки фирми. 

Модерно, качествено и бързо

Изискванията на пазара, голямата конкуренция, все по-задълбочаващата се липса на работна ръка, необходимостта от високо качество и осигуряване на възможно най-добри условия на труд на служителите изискват бързо внедряване на високотехнологични машини. Разбира се, основните варианти за автоматизация от типа на пакетно-разкройващи циркуляри, кантиращи машини и обработващи центрове все още са широко разпространени.

От доста време обаче в производството у нас вече са навле
зли  индустриалните роботи, които се използват основно за заваряванепалетизиране, зареждане и разреждане на CNCмашини, фрезоване на големи детайли, както и лакиране и шлайфане на сложни формиПриложението на технологиите разбира се не е еднозначно за всеки тип производство, защото ако при изработката на мебели от плочести материалиавтоматизацията е напълно възможна и приложима, при мебелите от масивна дървесина има повече трудности заради различния вид на суровината, сложността наизпълнението и индивудиалните параметри. Автоматизацията за този тип изделия е по-сложна, но не и невъзможнаПример за това са актуалните и добре познати в бранша CNC машини, които могат да обработват прецизно и бързо детайли в различни равнини.

Какви са предимствата на технологиите?

„Използването на роботи в производството помага за повишаване на качеството на продукцията, намаляване на брака и това е благодарение на голямата прецизност и повторяемост на процесите; увеличаване на продуктивността – повишена и постоянна скорост на работа, безопасност на труда. Роботите могат да заменят служителите в местата с повишена запрашеност, висока температура, при операции с висок риск. 

Важно предимство е и това, че предоставят възможности за гъвкав подход при изпълнение на нови задачи – при нужда от нови операции или специфична поръчка не е необходимо да се закупува допълнително оборудване – могат да се използват същите роботи, препрограмирани за друг процес“, обяснява Павел Димов, член на управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП)и управляващ директорна МОС Роботикс

Според него ако фабриките инвестират в модернизация и актуализация на оборудването, ще извлекат максимума от производството и ще постигнат наистина по-високи резултати. Ефективността в производството на изделия от дървесина би се увеличила в пъти, ако се дигитализират процесите по обработка на данни в офиса, управлението на детайлите, поръчки и производителността на оборудването, както и се автоматизират и роботизират голяма част от производствените процеси.

Успоредно с навлизането на роботите в мебелните предприятия върви и постепенната дигитализация. Много компании използват вискотехнологични софтуерни системи за управление на цялото си производство.Отдавна чертежите се генериратдигитално от високвалифицирани служители.От БКДМП работим усилено точновърху повишаване на дигиталните компетентности на кадрите в браша, като организираме обучения и семинариНужно е уменията на работещите в секторада се развиват в тази посока, за да може да отговорим на изискванията на европейските пазари, добавя още Димов. 

Кадри и технологии

„Развитието на мебелната индустрия у нас в бъдеще ще се основава на осигуряването на високо качество, поддържане на добрия имидж, който имат нашите продукти от дървесина, и използване на все повече иновации и напреднали технологии. За да е конкурентноспособен браншът ни, наистина трябва да се модернизира напълно и да заложи на добре балансирана комбинация от висококвалифицирани кадри и умни машини. Над 90% от предприятията у нас работят за външни пазари и за да се задържим, ние наистина трябва да сме добри и да поддържаме високо качество. 

В Европа вече ни познават, защото сме се доказали с професионализъм, качествени мебел
и и конкурентни цени“, твърди Марин Генов,член на управителния съвет на БКДМП и собственик на Геномакс. Той споделя, че във фабриката му вече използват успешно конфигурация от две нови технологии:  автоматизирана производствена система и индустриален робот.

„Металните 
детайли, които изработваме за подматрачните рамки, се изрязват на автоматизирана машина, която извършва няколко операции с голяма скорост. Оттам се зарежда следващата машина, огъващата (навремето това беше ръчен процес), сега имаме механизиран зареждач – слагаме всички детайли и той автоматично взима детайла, зарежда машината, а тя го огъва. Впоследствие роботът взима детайла и го позиционира на следващата машина, където той се пробиваа след това ги вкарва в зоната на заваряване. Създали сме напълно затворен автоматизиран цикъл“, споделя той полезен пример от практиката си.  

Умни роботи произвеждат качествени български мебели

Според Генов автоматизацията и роботизираната системаму помага да съкрати времето запроизводство и да увеличипроизводителността. Целта обаче не е машините да заменят хората, а хората с помощта на машините да започнат да създават мебели с по-високо качество. В модернизация той инвестира в последните 2 години около 3 млн. лв. Част от тях са по европейски програми. 

Ако искаш да останеш на пазара, не можеш да разчиташ само на европейските програми. Инвестицията в нови машини и технологии е огромен плюс, но темповете в България са бавни, защото разбира се не всички фирми могат да си го позволят или ако могат, това става постепенно“, коментира още той.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...