Изменението на климата може да засили инфлацията

Очаква се повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления да имат глобално въздействие върху селското стопанство.

Повишените средни температури на планетата ни могат да увеличат инфлация при хранителните стоки с до 3,2% годишно и общата инфлация с до 1,18% годишно до 2035 г., според ново проучване на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK).


В проучването учените са разгледали как климатичните фактори, като високи температури и екстремни валежи, са повлияли на инфлацията в исторически план, но не са разгледали отделно кои хранителни продукти е вероятно да бъдат най-засегнати.

„Разглеждайки над 27 000 наблюдения на исторически данни, установихме, че повишаването на температурите може да повиши цените на храните, особено в горещите региони и сезони“, казва д-р Макс Коц, един от авторите на доклада.

От изследването става ясно, че при подобни бъдещи климатични условия тези въздействия могат да станат големи, прибавяйки приблизително 1-3% пункта годишно върху инфлацията на храните до 2035 г. и застрашавайки мандатите за стабилност на цените на централните банки като ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията под 2%. Междувременно общата инфлация може да се увеличава с 0,32-1,18 процентни пункта всяка година средно в световен мащаб.

Това, което анализаторите определят като пределно важно е, че нарастващите или нестабилни цени застрашават икономическото и човешкото благосъстояние, както и политическата стабилност. Като сходен пример може да се посочи кризата с разходите за живот през 2021-2022 г., която е тласнала допълнителни 71 милиона души към бедност, според ООН. А що се отнася до инфлацията, предизвикана от климата, тя засяга както богатите, така и бедните страни.

Най-общо казано инфлацията се повишава, когато температурите се покачват, и това е най-силно през лятото и в горещите райони на по-ниски географски ширини, където ще се задържа през цялата година. Поради тази причина глобалният юг, особено Африка и Южна Америка, ще бъдат по-засегнати, според проучването. Междувременно във високите географски ширини има силна сезонност, достигаща пика си през лятото.

Според доклада повишаването на средната месечна температура с 1 градус по Целзий оказва влияние върху цените до една година, точно както прекомерният дъжд, но въздействието върху цените е само краткотрайно, когато произтича от прекомерна суша. Проучването разглежда отблизо изключително горещото европейско лято на 2022 г., когато жегата и сушата имаха широко разпространено въздействие върху селското стопанство и икономиката.

„Изчисляваме, че летните горещини през 2022 г. са увеличили инфлацията на храните в Европа с около 0,6%. Бъдещото затопляне, прогнозирано за 2035 г., ще засили въздействието на такива екстремни условия с до 50%“, добавя Котц.

Вижте още: