Как ще пазаруват европейците през 2024 г.

78% от решенията за покупка на европейците се вземат онлайн, но 92% от продажбите се извършват във физически магазини
В началото на 2024 г. Offerista Group и ShopFully попитаха близо 11,000 от своите потребители как планират да пазаруват през текущата 2024 г. Проучването беше проведено в някои от държавите, на които компаниите оперират, а именно – България, Унгария, Румъния, Германия, Австрия, Италия, Франция и Испания.


Онлайн или офлайн пазаруване

В контекста на все по-решаващата роля на дигитализацията в световен мащаб, физическият магазин продължава да бъде отправна точка за потребителите при пазаруване. Според данните от проучването на Offerista Group (европейска технологична компания, която свързва милиони потребители с водещите брандове и ритейлъри в Европа), близо 92% от европейците пазаруват във физически магазини, а от тях ≈54% пазаруват само и единствено на място в магазина. За 67% от европейците основното предимство на физическия магазин е възможността да тестват, видят и усетят продукта. Друго предимство е възможността да се възползват от отстъпки, които се предлагат единствено във физическите магазини (≈44%).

Дори когато правят онлайн покупки, 33% винаги избират опцията за получаване на стоката на място в магазина, а 86% в крайна сметка често купуват допълнителни продукти на място, когато отидат да получат поръчката си.

Как ще пазаруват европейците през 2024 г.

Дигитална трансформация в момента на планиране на покупка

Въпреки че пазаруването се извършва предимно във физически магазини, 78% от европейците използват дигитални канали, за да планират пазаруването си, като най-често търсят информация в платформи и приложения за дигитални брошури (53%). 41% търсят информация в официалния уебсайт на бранда.

На въпроса ‘’Проучвате ли продуктите онлайн, преди да ги купите в магазина?’’ само 22% от европейците отговарят с ‘’Никога’’, като само потребителите в Унгария се отклоняват от тази тенденция.

Как ще пазаруват европейците през 2024 г.

Тези данни показват как ритейл секторът преминава през момент на дълбока трансформация, характеризиращ се с хибриден начин на планиране и извършване на покупка.

Оливър Олшевски, изпълнителен директор на Offerista Group за Централна и Източна Европа, споделя: "Ритейл секторът преминава през процес на предефиниране на баланса между физическото и дигиталното пространство, благодарение на покупателните навици на потребителите, които стават все по-сложни и комплексни. Според нашето проучване 78% от решенията за покупка на европейците се вземат онлайн, но 92% от продажбите се извършват във физически магазини. В този многоканален контекст дигиталната услуга Drive to Store играе ключова роля, като позволява на ритейлъри и брандове да общуват с потребителите онлайн чрез персонализирани съобщения, с подкрепата на изкуствен интелект, по време на цялото потребителско изживяване - от дивана у дома до физическия магазин".

Колко са важни офертите и промоциите?

Промоциите играят особено важна роля при планирането на покупки за 94% от анкетираните. В условията на инфлация, при която потребителите са склонни да ограничават разходите си, всеки втори потребител търси промоции през цялата година, а не само през ключови шопинг периоди като Черен петък и Коледа. Също така повечето от анкетираните са склонни да изпробват нови брандове, ако те предлагат атрактивни намаления и оферти.

Как ще пазаруват европейците през 2024 г.

Персонализация и лични данни

50% от европейците са готови да споделят с брандове и ритейлъри повече информация за своите лични предпочитания за пазаруване, за да получават повече персонализирани съобщения като предпочитаните теми са препоръки за продукти, които отговарят на личните им интереси, персонализирани отстъпки и нови продукти в предпочитаните от тях категории.

Промени в покупателната способност

58% от европейците смятат, че покупателната им способност няма да се подобри през 2024 г. У нас 52% вярват в това, докато в Германия (68%) и Франция (78%) са най-песимистични. Ограничение в разходите европейците планират най-вече за мебели и обзавеждане (51%) и електроника (45%). Категорията, за която най-малко от потребителите планират ограничение на разходите, е храни и напитки (23%, а за България процентът е дори още по-нисък - 12%). Все пак 13% от българите вярват, че покупателната им способност ще се подобри и планират да харчат повече от миналата година.

За повече информация натиснете тук.

Вижте още: